Az angol királynő vendége lesz Trump

A hagyományos angolszász együttműködésnek nem árthat sem a Brexit, sem az amerikai elnökválasztás.
Hirdetés

Brit sajtóértesülés szerint a brit uralkodó már jövőre állami látogatásra hívná Donald Trumpot, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő következő elnökét.

A The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lap kormányzati forrásai szerint a londoni kormány „titkos fegyverként” igyekszik bevetni az állami látogatás jelentette rendkívüli megtiszteltetést, annak érdekében, hogy szoros kapcsolatokat építhessen ki az új amerikai elnökkel.

Az állami látogatásra Londonba érkező külföldi államfők – jóllehet a meghívandók listáját a kormány javaslata alapján állítják össze – hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei, és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, rendszerint a londoni Buckingham-palotában vagy a főváros nyugati határában fekvő ősi királyi birtokon, Windsorban laknak londoni tartózkodásuk három napján. A protokoll szerint évente legfeljebb két külföldi államfő részesülhet ilyen meghívásban.

A The Sunday Times forrásai szerint a brit kormány elsősorban azt próbálja elérni, hogy Trump hivatalosan is támogassa a brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás megkötését a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakban.

Mindez azért fontos, mert a leköszönő amerikai elnök, Barack Obama úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, akkor „a sor végére kerül”, mert az AEÁ az Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosít. Trump viszont hangsúlyozta a kampányban, hogy ha nyer, akkor Nagy-Britannia „nem a sor végére, hanem a sor elejére kerülne”.

A látogatás híréről nem véletlenül jutott eszünkbe a fenti mém: Trump és a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői között elég éles pengeváltások zajlottak korábban. David Cameron, az előző brit miniszterelnök „megosztónak, ostobának és tévesnek” nevezte Trump azon kijelentését, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől. Boris Johnson egykori londoni főpolgármester, jelenlegi külügyminiszter pedig így élcelődött: ő csak azért nem megy be New York egyes városnegyedeibe, mert valós a kockázata annak, hogy ott összefut Donald Trumppal.
A Scotland Yard külön nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezte, hogy amit Trump mondott a londoni rendőrség és a muszlim közösség viszonyáról, „az nem is állhatna távolabb a valóságtól”.
Sőt, Trump kijelentetése után petíció indult, amelynek kezdeményezői követelték az amerikai milliárdos kitiltását Nagy-Britanniából.

Hirdetés