„Trump megbízható vezető”

Mondta a japán miniszterelnök első találkozójukat követően.
Hirdetés

Abe Sindzó japán kormányfő megbízható vezetőnek tartja a múlt héten megválasztott amerikai elnököt, Donald Trumpot.

A miniszterelnök azt követően nyilatkozott így, hogy csütörtökön délután mintegy másfél órás megbeszélést folytatott a leendő elnökkel a New York-i Trump-toronyban.

A megbeszélést japán kérésre tartották: Abe Peruba tart, az ázsiai-csendes-óceáni csúcsértekezletre, s útját megszakítva állt meg New Yorkban. Személyesen is találkozni akart Trumppal, hogy felmérje: az elnökválasztási kampányban hangoztatottak valóban irányváltást jelenthetnek-e az amerikai Ázsia-politikában.

Az eszmecsere után Abe Sindzó nem kívánt a részletekről beszélni, mondván, hogy nem hivatalos, hanem csak informális tárgyalásról volt szó, de azt leszögezte: komoly emberként ismerte meg Donald Trumpot, akivel kialakítható kölcsönös bizalmon alapuló viszony.

„A megbeszélések bizonyossá tettek engem abban, hogy felépíthető a bizalmi viszony” – fogalmazott újságíróknak a japán kormányfő. Donald Trumpot megbízható vezetőnek, a beszélgetést pedig „őszintének” és „meleg légkörűnek” nevezte, s leszögezte, hogy politikai szövetségek nem működhetnek bizalom nélkül.

Hirdetés

Abe Sindzó kitért arra, hogy megállapodott a megválasztott elnökkel egy újabb találkozóban is, amikor mód és idő lesz a „mélyebb és szélesebb körű” eszmecserére. Arról azonban nem szólt, hogy erre mikor kerülhet sor. Tokióban azonban Aszó Taró pénzügyminiszter újságíróknak arról beszélt, hogy Japán szeretné még a januári elnöki beiktatás előtt megtartani a következő eszmecserét, jelezve ezzel, hogy az ország számára életfontosságú az Egyesült Államokhoz fűződő viszony.

Merkel: nehéz a búcsú Barack Obamától
Német kancellárként nehéz a búcsú Barack Obama amerikai elnöktől, mert az utóbbi években kiváló volt Németország és az Egyesült Államok együttműködése, de „a demokráciát a változás élteti, így nyolc év után új elnök jön” – mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben a távozó amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után.
A kancellár Barack Obamával közösen tartott tájékoztatóján kiemelte: természetesen mindent megtesz azért, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel is jó legyen az együttműködés.
Németországot és az Egyesült Államokat nemcsak érdekek kötik össze, hanem értékek is,
a demokrácia, a szabadság,  „a fellépés az emberi jogokért világszerte”, továbbá  a küzdelem a „liberális világrendért”
– mondta Angela Merkel.
Hangsúlyozta, hogy együtt kell küzdeni a „nyílt társadalom” és a közös értékek megőrzéséért, és azért, hogy az emberek ezen értékek alapján élhessenek a világ olyan részein is, ahol erre még nincs lehetőség.
A német kancellár elengedhetetlennek nevezte a hírszerzési együttműködést, és a nemzetközi terrorizmus elleni harcban is a közös erőfeszítések folytatását ígérte. A védelmi kiadások növelésére utalva rámutatott, Németország „megértette az üzenetet”, hogy a NATO-ban fokozatosan nagyobb szerepet kell vállalnia.
A részben négyszemközt folytatott megbeszélés elhúzódása miatt a kancellária által előre jelzett időpontnál több mint fél órával később kezdett és rendkívül hosszú, csaknem 70 perces sajtótájékoztatón Angela Merkel kiemelte: a transzatlanti együttműködés folytatása azért is fontos, mert társadalmilag fenntartható, „emberi” mederbe kell terelni a globalizáció folyamatát. Ugyanakkor jelezte, egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a közli jövőben tető alá hozzák a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP).
Barack Obama ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy megéri folytatni az erőfeszítéseket a kereskedelmi korlátok lebontásáért, ami már eddig is „soha nem látott jólétet” teremtett és valamennyi félnek hasznos.
A távozó elnök a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte. „Ha német lennék, a követője lennék” – mondta Barack Obama.
A távozó amerikai elnök a világtörténelem egyik legfontosabb vívmányának nevezte az Európai Uniót és megőrzésére bíztatta tagjait. Hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy minél inkább zökkenőmenetesen, károsodás nélkül történjék meg a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit).
Kiemelte: Oroszország fontos nemzetközi partner, „katonailag szuperhatalom”, politikailag pedig ugyan regionális tényező, de az egész világon érezhető befolyással rendelkezik. Azonban az együttműködést nem szabad az „egyszerű reálpolitika” alapjára építeni.
Kifejtette: nem lehet elvárni Donald Trump megválasztott elnöktől, hogy változtatás nélkül folytassa tovább Washington eddigi Oroszország-politikáját, de remélhetőleg nem arra az álláspontra helyezkedik majd, hogy „alkukat kötünk, akkor is, ha ez másoknak árthat, ellentétes nemzetközi szabályokkal, káros más, kisebb országoknak és hosszú távon bajokat okoz olyan helyeken, mint például Szíria, csak azért, mert hasznosnak tűnik”.
Barack Obama arról is beszélt, hogy kormányának egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy hazáját informatikai támadások érték Oroszország részéről.
 

 

Hirdetés