Kicsit idegenné válhatunk a kolozsvári színházban

Ez a témája ugyanis az egy hét múlva startoló Interferenciák fesztiválnak.
Hirdetés

Egy hét múlva kezdődik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A november 24-től december 4-ig tartó szemle programjában idén 14 ország 20 előadása szerepel – derült ki a pénteki beharangozó sajtótájékoztatón.

A fesztivál középpontjában idén az idegenség fogalma áll – mondta el Tompa Gábor, a KÁMSZ igazgatója és válogatója. Az idegenség fogalma nem csupán az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb méretű migrációs jelensége miatt időszerű, ez a problémakör évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget – fogalmazott Tompa.

Mit jelent az a szó, hogy „idegen”?

Mi az az „én” és mi a „másik”? Hogyan válik valaki idegenné? Beszélhetünk-e önmagunk idegenségéről, a sajátban megjelenő idegenről? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vetnek fel az idei fesztivál előadásai.

Az idei kiadáson olyan kiemelkedő alkotók előadásait láthatja majd a kolozsvári közönség, mint Tomaž Pandur (a fesztiválnyitó Faust-előadással), Armin Petras, Andriy Zholdak, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Jurij Kordonszkij, Bodó Viktor, Margarita Mladenova és Ivan Dobchev, Jarosław Fret, valamint Hajdu Szabolcs, aki az Ernelláék Farkaséknél című előadást hozza el Kolozsvárra (Hajdu azonos című filmjét nemrég láthattuk a Filmtettfeszten).

A kolozsvári magyar társulat két előadással,

a Jurij Kordonszkij által rendezett Éjjeli menedékhellyel és a Tom Dugdale által rendezett, Vivien Nielsen Hullámtörés című előadásával vesz részt a fesztiválon. Megnézheti a közönség Tompa Gábor két máshol rendezett előadását is. Samuel Beckett művét, A játszma végét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Saviana Stănescutól a Toys: A dark fairy tale című darabot pedig az Amerikai Egyesült Államokból érkező J.U.S.T. Toys Productions mutatja be.

Hirdetés

A fesztivál történetében először lesz látható Kolozsváron orosz, ír, macedón, luxemburgi és szlovén társulat, de visszajáró társulatokkal, művészekkel is találkozhat majd a közönség.

A teljes program elérhető a fesztivál honlapján, valamint idén először a FestivApp mobilalkalmazáson keresztül is.

Hirdetés