Őrizetben az álforradalmár-gyáros

A legfőbb ügyészség szerint a forradalmárok ügyeiért felelős volt államtitkár sokakat nyilvánított törvénytelenül forradalmárrá.
Hirdetés

Őrizetbe vette csütörtökre virradóra a legfőbb ügyészség Adrian Sandát, a forradalmárok ügyeiért felelős államtitkárság menesztett vezetőjét és további hat személyt a kenőpénzért kibocsátott forradalmári minősítések ügyében indított nyomozás részeként. Sandát még szerdán délután állította elő az ügyészség, majd többórás kihallgatást követően 24 órára őrizetbe vették.

Az ügyészség 30 napos előzetes letartóztatásukat javasolta, erről csütörtökön dönt az illetékes bíróság.
Mint megírtuk, az ügyészség szerdán szerdán huszonegy házkutatást tartott öt megyében és Bukarestben. Azt vizsgálják, kik és milyen úton szerezték meg az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címet.

A fokozat létrehozását egy 2014-es kormányrendelet irányozza elő: eszerint azok kaphatják meg, akik 1989. december 14-e és 22-e között meghatározó szerepet játszottak a rendszerváltó forradalom kirobbantásában, életüket kockáztatva felvették a harcot a forradalom elfojtására törekvő hatalommal.

Csakhogy a vádhatóság szerint a megyei forradalmár-szervezetek körében, illetve a forradalmár-igazolványok odaítélésével foglalkozó két közintézménynél is voltak olyan személyek, akik pénzért állítottak ki igazolásokat, amelyek alapján az álforradalmárok – egy csomó más juttatás mellett – havi 2.020 lejes támogatásban részesültek. 2015. január 1-je óta 3.505 személy lett  „meghatározó hős”, többségük a két kulcsintézménynél (1989. Decemberi Forradalmárok Parlamenti Bizottsága, illetve a kommunista hatalom ellen harcolók érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság) közbenjáró személyeknek felajánlott pénzösszegek fejében.
 

Hirdetés