Kövesi doktori dolgozata nyomokban plágiumot tartalmaz

A temesvári egyetem etikai bizottsága levelét megírta.
Hirdetés

A temesvári Nyugati Egyetem etikai bizottsága szerint Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész doktori dolgozata mintegy 5 százalékban tartalmaz más tudományos munkákkal azonos szöveget. A testület azonban nem adott egyértelmű választ arra, hogy ez plágiumnak minősíthető-e.

A DNA vezetőjét – aki a temesvári egyetemen védte meg doktori dolgozatát – már nem először jelentették fel plágium gyanújával, korábban is indult vizsgálat ebben az ügyben, de a plágiumgyanút megalapozatlannak minősítették.

Az etikai bizottság által most kiadott közlemény szerint a dolgozat több mint 11 500 sora közül 564, vagyis 4,9 százalék azonos más tudományos munkák szövegével. Közölték, összesen 4700 sort kifogásolt a feljelentő, ezért részben megalapozottnak találták a feljelentést. Ugyanakkor azt is leszögezték, mivel a szöveget nem vizsgálta meg szakértői bizottság, az etikai bizottság csak a szövegazonosságra vonatkozó megállapítást vállalja.

Kövesi többször kijelentette, hogy dolgozatának minden sorát ő írta, és nem plagizált. A főügyészt mások mellett a Victor Ponta exminiszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Sebastian Ghiță üzletember vádolta meg plágiummal. Mind Ghiță, mind Ponta ellen több vizsgálatot is indított a DNA.

Hirdetés