Nem kell Trumpnak az elnöki fizetés

Most komolyan, mi a fenéhez kezdjen évi négyszázezer dollárral?
Hirdetés

Nem kívánja felvenni elnöki fizetését Donald Trump. Az Egyesült Államok megválasztott elnöke a CBS televíziónak adott, vasárnapi interjújában beszélt erről és más kérdésekről.

A CBS televízió 60 perc című, helyi idő szerint vasárnap este sugárzott műsorában Donald Trump, az Egyesült Államok leendő elnöke azt mondta: nem kéri az elnökségért járó fizetést, nem ezért vállalta a jelöltséget, és nem is tudja, hogy a hivatal mennyi pénzzel jár. Évi négyszázezer dollárral, közölte a riporter, mire Trump azzal replikázott: mivel muszáj valamennyi pénzt elfogadnia, évi egy dollárt fel fog venni.

Az egyórás interjúban a már ismertté vált részletek mellett – vagyis a Hillary és Bill Clintonnal folytatott telefonbeszélgetésén és a bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlók kitoloncolásán túl – Trump a konkrét politikai kérdésekről viszonylag keveset beszélt.

A szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának jelölésével kapcsolatban hangsúlyozta:

ő maga ellenzi az abortuszt, s olyan főbírót kíván jelölni, aki szintén az életet támogatja,

bár – hangsúlyozta – az abortusz kérdése az egyes szövetségi államok hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta azt is, hogy az általa jelölt főbíró támogatja majd az alkotmány második kiegészítésében rögzített szabad fegyverviselés- és vásárlás jogát.

Trump dicsérte legfőbb választási ellenfelét, Hillary Clintont, akit „nagyon okos” és „nagyon erős” nőnek nevezett, de amikor a riporternő arról kérdezte, hogy vajon megbánt-e valamit abból, amit a kampányban Clintonról mondott, azt válaszolta: „nincs mit megbánnom, rút kampány volt, jobban szerettem volna, ha több szó esik benne a politikáról”. Arra a kérdésre, hogy a kampányban hangoztatott ígéretéhez híven megbíz-e majd egy speciális ügyészt Hillary Clinton ügyeinek kivizsgálására, azt fejtegette, hogy még „megfontolja”, de egyelőre inkább a munkahelyteremtésre, az egészségbiztosítás átalakítására és a bevándorlásra összpontosítja figyelmét. „Nem akarom bántani őt” – mondta Hillary Clintonról, sőt, tette hozzá, reméli, hogy a következő interjút ebben a műsorban vele közösen adhatja.

Ez volt az első televíziós interjú, amelyet Trump a megválasztása óta adott.

Hirdetés

Saját győzelmét Trump annak tulajdonította, hogy az amerikaiak belefáradtak a Barack Obama elnöksége alatti, nyolcévi demokrata kormányzásba, abba, hogy nincs elég munkahely, és abba, hogy

6000 milliárd dollárt költött a kormányuk háborúkra a Közel-Keleten.

Trump a riporternő kérdésére nem akarta kifejteni, hogy neki és leendő kormányának milyen stratégiája lesz például az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésére. „Ezt nem a televízió nyilvánossága előtt akarom elmondani” – szögezte le.

A megválasztott elnök biztosította a New York-i Trump-torony előtt és tucatnyi másik amerikai városban a megválasztása miatt tüntetőket, hogy a félelemre senkinek nincs oka, ezt már többször is hangsúlyozta, s ha ismernék őt, minden aggodalom szertefoszlana.

Trumphoz az interjú felénél csatlakozott először a felesége, Melania Trump, majd a gyermekei is. Melania Trump az interjúban arról beszélt: nem tart attól, hogy ne tudna megfelelni a first lady szerepének, az ezzel járó elvárásoknak. „Erős vagyok és magabiztos” – szögezte le Donald Trump szlovén származású felesége.

Hirdetés