Így kell 1,9 millió eurót kidobni az ablakon

Az első hó tönkretette a frissen felújított Kálvária-dombot Nagyváradon.
Hirdetés

Alig egy évvel ezelőtt fejezték be Nagyvárad fontos turisztikai célpontjának és egyik kedvenc pihenőövezetének, a Kálvária-dombnak a felújítását. Már az első kiadósabb esőzésnél bebizonyosodott, hogy az európai uniós finanszírozás miatt sürgetett üzemmódban elvégzett munkálatok minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de azt akkor még senki sem gondolta volna, hogy egy év múlva, az első hó lehullásakor használhatatlanná és közveszélyessé válik az egész létesítmény – annak ellenére, hogy a padok, sétányok, faburkolatok állagromlása rendszeresen téma volt a helyi sajtóban.

A szombatról vasárnapra virradóan lehullott hómennyiség még a szánkózásra sem volt elég, arra viszont úgy tűnik éppen elegendő volt, hogy meginduljon a domboldal. A földcsuszamlás mintegy 70 méterre sodorta a térelemeket, tönkretette a szökőkutat, az elektromos- és vízhálózatot, a járólapokat. A kilátó és a közkert gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált.

Az önkormányzat és a felújítást kivitelező cég illetékesei hétfő reggel terepszemlét tartottak, és egy szakértői vizsgálatot rendeltek el. Még nem tisztázott, hogy milyen pénzből építik újjá az egészet. Hiába érvényes még az ötéves garancia, a kivitelező azzal védekezik, hogy a földcsuszamlás természeti katasztrófának minősül.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy lezárja a forgalom elől a területet, amihez már hozzászokhattak a váradiak. Kisebb földcsuszamlások ugyanis már októberben is voltak, ami miatt már korábban is lezárták a dombot. A cég még az akkori károkat sem állította helyre.

Hirdetés