Tüntetés, szimpátiatüntetés és ellentüntetés ugyanazért az ügyért?

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumért utcára vonulnak Erdély több városában, de van olyan magyar szervezet is, aki ellentüntetést szervezne.
Hirdetés

Miközben a politikai pártok és a történelmi egyházak egységesen sorakoztak fel a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumért szombaton tartandó könyves tüntetés mellett arra biztatva a híveket és szimpatizánsokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a tüntetés(ek)en, addig a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület ellentüntetést készül(t) szervezni.

A Kovács István Dávid által alapított szervezet megelégelte, hogy az RMDSZ kampánytémát faragott a marosvásárhelyi iskola ügyéből. Bár valószínűleg sokan vannak még, akik hasonlóképpen gondolják, ez az egyesület sajátságos módon reagálta le az ügyet: ellentüntetés szervezésébe kezdett a magyar iskola „kampánytémává degradálása” ellen, majd meghátrált, végül pedig arra biztatott mindenkit, hogy nap 24 órájában tüntessen az iskola előtt.

A Krónika még az ellentüntetés lemondása előtt próbálta megszólaltatni az összes érintettet. Az ellentüntetés ötletgazdáját nem sikerült elérni, Oláh Dénes főesperes viszont diverziónak nevezte az egyesület akcióját. Valentin Bretfelean helyi rendőrfőnök pedig arra figyelmeztetett, hogy törvénytelen ellentüntetést szervezni ugyanabban az időpontban és ugyanazon a helyen. Még Dorin Florea is megszólalt az ügyben, aki politikamentes tüntetést kért a szervezőktől, résztvevőktől.

A Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület végül úgy tűnik, hogy letett az ellentüntetés szervezéséről. A Facebookon azzal magyarázzák, hogy nem rendelkeztek engedéllyel, és „objektíven gondolkodó emberek” ezt kérték tőlük. Zavarosan megfogalmazott szövegükben azt kérték, hogy akik felelőtlenül elbagatellizálták az iskola ügyét, azok távozzanak, és akik igazán szolidárisak, azok a nap 24 órájában tüntessenek az iskola előtt.

Hirdetés