Folytatódtak az erőszakos Trump-ellenes tüntetések (VIDEÓ)

Az Egyesült Államok több városában is utcára vonultak a választások eredményével elégedetlen tüntetők.
Hirdetés

Péntekre virradóra is folytatódtak az erőszakos incidensekbe torkolló tüntetések az Egyesült Államokban Donald Trump megválasztott elnök ellen. Az Oregon állambeli Portlandben a tüntetők randalírozni kezdtek, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a kivonult rendfenntartókat, valamint számos autót megrongáltak.

A rendőrség a tüntetők erőszakos magatartása miatt zendülésnek minősítette a történteket – írja a News.ro a Reutersre hivatkozva.

New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban, Seattle-ben és Richmondban is utcára mentek azok, akik tartanak Donald Trump elnökségétől.Elsősorban fiatalok tüntetnek, sokan táblákkal vonulnak fel, „Nem az én elnököm” felirattal. Egyes városokban – mint például San Franciscóban – a melegek jogainak védelmében tüntettek, másutt, például Los Angelesben, mexikói zászlókkal vonultak az utcákon. Los Angelesben és a virginiai Richmondban több mint húsz tüntetőt őrizetbe vettek, mert eltorlaszolták vagy megpróbálták eltorlaszolni az országutakat.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint Obama elnök támogatja a tüntetők jogát arra, hogy békésen hangot adjanak nézeteiknek, véleményüknek. „Az Egyesült Államokban körültekintően és alkotmányban rögzítetten óvjuk a szólásszabadság jogát” – jelentette ki újságíróknak Earnest, majd hozzátette: „az elnök mélyen hisz abban, hogy ezt a jogot védelmezni kell, de ezt a jogot erőszak nélkül kell gyakorolni”.

Hirdetés

A Fox televízióban Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, akit Donald Trump leendő kormányának igazságügyi minisztereként emlegetnek, kijelentette: „nyugi, a dolgok nem állnak olyan rosszul, mint gondoljátok”.

Maga Trump ugyanakkor úgy reagált: a média által feltüzelt, professzionális tüntetők vonultak utcára, ami nagyon nem fair.

Hirdetés