Elkezdődött az ígérgetések hónapja: nyakunkon a választási kampány

Nem lesz nagyon látványos, mivel a törvény meglehetősen szigorú.
Hirdetés

Pénteken elkezdődött a december 11-i parlamenti választást megelőző 29 napos kampányidőszak.

Országszerte 6506 képviselő- és szenátorjelölt pályázik a jelenlegi 588-nál kevesebb, 466 parlamenti mandátumra. Egy képviselő 73 ezer, egy szenátor pedig 168 ezer embert képvisel majd a törvényhozásban.

Idén ismét listás rendszerben történik a választás, vagyis a szavazópolgároknak pártlistákra vagy független jelöltekre kell adniuk a voksukat, Négy évvel ezelőtt egyéni választókerületes rendszerben történt a parlament tagjainak megválasztása.

A törvény szigorúan szabályozza a kampáyolást: tilos az óriásplakátok, hirdetőtáblák, kampányzászlók, köztéri képernyők, fényreklámok használata, de nem szabad gépkocsikkal vontatott kampánypannókat sem használni és az autókra is tilos kampányanyagokat ragasztani. A plakátok mérete legfeljebb 500×350 mm lehet és csak az erre a célra elhelyezett plakátoló táblákon lehet elhelyezni. Tilos a román nemzeti színeket használni a választási plakátokon.

Nem szabad pénzzel vagy egyéb javakkal megajándékozni a szavazópolgárokat. Nem lesznek kampány-írószerek, sapkák, sálak, zászlócskák, gyufásdobozok, öngyújtók, bögrék, esernyők, szatyrok, esőkabátok stb. Tilos a kampány részeként szórakoztató eseményeket, ünnepségeket, tűzijátékot tartani.

A jelöltek legfeljebb hatvan bruttó minimálbérnek megfelelő összegből kampányolhatnak.

Hirdetés

Idén 417 külföldi szavazóhelyiségben lehet majd szavazni, ez 123-mal több, int négy évvel ezelőtt.

A kormány 227,7 millió lejt költ a parlamenti választás megszervezésére.

Idén először audio- és videofelvétel is készül minden egyes szavazóhelyiségben, a teljes nyitva tartás idején.

Hirdetés