Antal Árpád a Székelyföldi Önkormányzati Tanács új elnöke

Célja többek között az önkormányzatok munkájának összehangolása és támogatása a zaklatásokkal szemben.
Hirdetés

Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét választotta elnökévé keddi csíkszeredai ülésén az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsa – közölte az RMDSZ.

Antal Árpád Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét váltja a tisztségben. Az új elnök kijelentette: az önkormányzati tanácsnak az lesz a legfőbb feladata, hogy összehangolja az önkormányzatok munkáját, képzésekkel és jogsegélyszolgálattal segítse őket a különféle állami szervek zaklatásaival szemben.

„Közösségünk megmaradása attól függ, hogy mennyire eredményesek a székelyföldi önkormányzatok” – jelentette ki Antal Árpád.

Hozzátette, az önkormányzatok akkor lesznek eredményesek, „ha akadálymentesen tudnak dolgozni, tervezni és építkezni”.

Antal Árpád célként jelölte meg egy székelyföldi közpolitikai intézet megalapítását, mely más szakmai szervezetekkel, és a térség egyetemeivel közösen hosszú távú stratégiákat, közpolitikákat és programokat dolgozhat ki Székelyföld számára. Olyan képzések elindítását is kezdeményezte a polgármesteri hivatalok dolgozói, és az önkormányzati képviselők számára, melyek minőségivé teszik az önkormányzati munkát. Egy roma integrációs stratégia előkészítését is elengedhetetlennek tartotta.

Hirdetés

„Bár a SZÖT az RMDSZ testülete, fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy minden székelyföldi önkormányzatban dolgozó személy munkáját szeretnénk segíteni, beleértve az MPP, az EMNP, a függetlenek, valamint a székelyföldi románság képviselőiét is” – idézte a közlemény Antal Árpádot.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az ülésen bejelentette: javasolják, hogy az RMDSZ terjesszen be törvényjavaslatot Székelyföld napjának a hivatalossá tételéről. A politikus elmondta, a Székelyföld története című kötet szerkesztőivel konzultált, akik október 16-át, az 1848-as agyagfalvi székely nagygyűlés napját javasolták a régió napjának.

Borboly Csaba elmondta, precedensként hivatkozhatnak arra a törvényre, amelyben a román parlament 2015-ben november 14-ét Dobrudzsa hivatalos ünnepévé nyilvánította.
 

Hirdetés