Amerika fellélegezhet: Románia segít a demokrácia építésében

Klaus Iohannnis államfő gratulált újdonsült kollégájának.
Hirdetés

Levélben gratulált Klaus Iohannis államfő Donald Trumpnak, miután szerdán kiderült, hogy a republikánus jelölt megnyerte az elnökválasztást az Egyesült Államokban – közölte az államelnöki hivatal.

Iohannis azt írta: az Egyesült Államok számíthat Románia eltökélt támogatására a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság előmozdításában. Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnersége szilárd kapcsolatot jelent, amely Románia számára kulcsfontosságú a NATO és az EU tagjaként.

Románia szilárdan elkötelezett a kétoldalú együttműködés mellett a biztonság területén, a stratégiai partnerség pedig lehetővé tette számára, hogy a biztonság szavatolója legyen a térségben, Európában és máshol is.

„Románia teljes mértékben tudatában van azon felelősségének, amely az Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi és stratégiai partneri viszonyból fakad” – írta Iohannis.

Az államfő üzenetében az is szerepel, hogy „Románia teljes mértékben részt kíván venni a stabilitás és a biztonság előmozdítására irányuló közös erőfeszítésekben a régióban és globális szinten egyaránt”, és azt is aláhúzza, hogy „Románia készen áll, és képes a kétoldalú együttműködés elmélyítésére a biztonság területén.

Hirdetés

Az elnök hangsúlyozta a stratégiai partnerség gazdasági dimenziója fejlesztésének fontosságát is, amely számos lehetőséget biztosít arra, hogy növelje mindkét nemzet jólétét.

 

Hirdetés