Fellélegezhet Clinton, nem indul eljárás ellene

Továbbra sem találtak problémás e-mailt.
Hirdetés

Nem indul bűnvádi eljárás Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje ellen az újabb e-mailek miatt – jelentette be vasárnap meglehetősen váratlanul James Comey, az FBI igazgatója. A szövetségi nyomozó iroda vezetője az amerikai kongresszus tagjainak küldött levelében tudatta, hogy az FBI éjt nappallá téve elemezte a levélözönt, és ennek alapján arra jutott, hogy fenntartja júliusban hozott döntését, miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen, a vizsgálat szerint a levelezés nem szolgál alappal arra, hogy eljárás induljon.

Clinton kampánystábja üdvözölte a döntést.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje – bár nem sokkal minnesotai kortesbeszéde előtt már értesült Comey leveléről -, nem tért ki rá mondandójában, mi több, változatlanul azt hajtogatta, hogy Clintonra hosszú vizsgálat vár, és eleve nem lett volna szabad engedni, hogy induljon az elnökségért.

Comey – rövid levelében – azt írta: „Átnéztük Hillary Clinton teljes kommunikációját külügyminisztersége idejéből, és nem változott júliusban közölt álláspontunk.”

Hirdetés

Az FBI igazgatója október 28-án jelentette be az újabb e-mailvizsgálatot, ami erősen kihatott az elnökjelöltek versengésére. Clinton addigra már biztos befutónak tűnt, ám a bejelentés feljebb hozta Trumpot, és jóval szorosabbá tette a viadalt.

Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségben lévő demokrata csoportjának vezetője úgy fogalmazott, hogy az FBI vizsgálódásának mostani eredménye „végre bezárathatja a republikánusoknak ezt a mutatványos bódéját”.
 

Hirdetés