Dacian Cioloş volt a PNL kampánygyűlésének „sztárfellépője”

Mivel a liberálisok támogatják a programját.
Hirdetés

Dacian Cioloş, a szakértői kormány független miniszterelnöke is részt vett a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kampánynyitó nagygyűlésén vasárnap, mint mondta azért, mert a liberálisok úgy döntöttek, hogy támogatják az általa meghirdetett, elveket és projekteket tartalmazó Románia 100 platformot.

Bár Cioloş továbbra is igyekszik legalább a látszatát megtartani annak, hogy – beiktatásakor tett ígéretéhez híven – politikailag nem kötelezte le magát, a bukaresti Forradalom téren igazi választási kampányrendezvényt tartottak, amelyen bemutatkoztak a PNL képviselő- és szenátorjelöltjei, a párt mintegy húszezer, az ország minden részéről összesereglett aktivistája előtt.

Cioloş, amikor elfogadta a PNL meghívását, előre bejelentette, hogy a – miniszterelnöki tisztségben való megmaradását szintén támogató – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik hasonló rendezvényén is részt vesz.

A kormányfő beszédében azonban arra figyelmeztette a liberálisokat: ne várjanak arra, hogy az országot „messianisztikus” vezetők fogják felépíteni, Romániát csak a polgárok szerepvállalása változtathatja meg, a jövő alakításában mindenkinek vállalnia kell a rá eső egyéni felelősséget.

Hozzátette: olyan pártokkal szeretne együtt dolgozni, amelyeknek a tagjai „az alaptól a csúcsig” becsületesek, elismerik hibáikat, és nem saját hasznukat lesik, hanem adni akarnak. Úgy vélte: csak ilyen hozzáállással lehet elérni, hogy az emberek ismét bízzanak a pártokban, a demokráciában, és abban, hogy a szabad választások tisztességes, szolgálatra jelentkező embereket juttatnak hatalomra.

Hirdetés

Alina Gorghiu, a PNL elnöke a párt legnagyobb riválisát támadta beszédében, azt állította, hogy a Szociáldemokrata Párt illúziókkal, fedezet nélküli béremelések és adócsökkentések ígéretével „eteti” a választókat, ő maga pedig az emberek szegénységéből és kétségbeeséséből „táplálkozik”. A pártelnök a „hazugságok egymásra licitálása” helyett az értékelvű politizálásra, a jövőt alakítani akaró és képes emberek támogatására szólította fel társait, kifejezve reményét, hogy Románia egy „liberális kormányfővel fogja megünnepelni 2018-ban centenáriumát.

A PNL nagygyűlésén az óriáskivetítőkön vetített kampányfilmben azt hangsúlyozták, hogy a több mint 140 éves PNL mindig az ország modernizálásának motorja, a történelmi változások előmozdítója volt.

Mint ismeretes, december 11-én rendezik meg a parlamenti választásokat.

Hirdetés