Autonómiatervezete benyújtását kéri az SZNT az RMDSZ-től

Izsák Balázs jótanácsa a kampányra az RMDSZ-nek: mozgósítsanak az autonómiával.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri az RMDSZ még hivatalban levő parlamenti képviselőit és szenátorait, hogy az SZNT székelyföldi autonómiatervezetének a parlamenti beterjesztésével mozgósítsák a választókat a kezdődő választási kampányban.

Az MTI-hez eljuttatott felkérésben Izsák Balázs SZNT-elnök a tanács által 2004-ben véglegesített autonómiatervezetet ajánlotta benyújtásra, de azt is megemlítette, hogy az azon a dokumentumon alapul amelyet 1995-ben az RMDSZ székelyföldi szervezeteit tömörítő egyeztető tanács dolgozott ki.

„A törvénytervezet benyújtása hatékonyan mozgósítja a magyar szavazókat, akiknek aktív részvétele elengedhetetlen az ötszázalékos küszöb eléréséhez, egyben jó lehetőséget kínál a választás után megalakuló frakciónak, hogy

konkrét lépéseket tegyen az autonómia megvalósítása érdekében”

– áll a felhívásban.

Az SZNT-elnök hozzátette, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megalakításával kapcsolatos ügyészségi vizsgálat ismételten megerősíti, hogy Székelyföldön a magyar nyelvű oktatás megnyugtató rendezése is csak az autonómiától várható. „Eljött az ideje annak, hogy a romániai magyar nemzeti közösség jogait törvényes és intézményes garanciák szavatolják, az áttekinthetetlen, bizonytalan és a fentiekben idézett bonyodalmakat okozó politikai alkuk helyett” – fogalmazott felhívásában az SZNT elnöke.

Hirdetés

Az SZNT autonómiatervezetét az RMDSZ belső ellenzékéhez tartozó politikusok 2004-ben és 2005-ben is benyújtották a parlamentben,

a törvényhozás azonban érdemi vita nélkül elutasította ezeket.

Az RMDSZ a 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán határozott arról, hogy törvénytervezetet készít és nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. A tervezetet többszöri halasztás után 2014 júniusában bocsátotta közvitára. A dokumentumról az erdélyi magyar és a román társadalmat érdemben megszólító vitára nem került sor. 

Hirdetés