Kihallgatta a DNA Emil Bocot

A kolozsvári polgármester a Vasile Blaga elleni korrupciós ügyben tanúskodott.
Hirdetés

Beidézték csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ploieşti-i székhelyére Emil Boc volt kormányfőt. A kolozsvári polgármestert tanúként hallgatták ki a Vasile Blaga ellen zajló bűnvádi eljárás ügyében.

A DNA székhelyéről való távozásakor Boc úgy nyilatkozott, az egykori Demokrata-Liberális Párt (PDL), valamint az általa vezetett kormány szervezésével és működésével kapcsolatban kellett felvilágosítást nyújtania az ügyészeknek. Szintén tanúként hallgatták ki az ügyben csütörtökön Adriean Videanu és Ion Ariton egykori gazdasági minisztereket is.

Vasile Blagát befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a DNA. A vádhatóság szerint az állítólagos korrupciós ügyleteket a vizsgált időszakban kormányon levő párt főtitkári minőségében követte el. Ugyanebben az ügyben eljárás indult Gheorghe Ştefan ellen, aki akkor ugyanannak a politikai alakulatnak az alelnöke és Piatra Neamţ polgármestere volt.

Az ügyészek szerint 2009-ben megegyezés született Vasile Blaga és Gheorghe Ştefan között arról, hogy a politikai alapon kinevezett miniszterek közbenjárásával általuk preferált személyeket neveznek ki bizonyos állami vállalatok és intézmények élére, utóbbiak pedig olyan cégeket juttatnak állami szerződésekhez, amelyek cserében hajlandók visszaszolgáltatni a szerződésekből származó bevétel egy részét a szóban forgó pártnak. Az ügyészek szerint 2011 és 2012 között Vasile Blaga három alkalommal összesen 200 ezer eurót vett át egy közvetítőn keresztül, egy alkalommal pedig 500 ezer eurót kapott Gheorghe Ştefantól.

Hirdetés