Mindenki valakinek a gyereke

De mi van, ha az a valaki alkoholista vagy erőszakos? Vérre menő kérdések sok nevetéssel.
Hirdetés
Családon belüli kapcsolatokban vájkál könyékig a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb előadása, a Homemade, amelyet november ötödikén, szombaton mutatnak be – derült ki a színház mai sajtótájékoztatóján. Az előadás 
  • 1 éve készül,
  • 70 ember 900 oldalnyi élményéből ihletődött,
  • 5 hónapos próbafolyamatban érlelődött,
  • szövegét 2 dramaturg, Biró Réka és Deák Katalin írta 5, színháztudomány szakos hallgató segítségével,
  • és 1 rendező, Vargyas Márta küzdött meg azzal, hogyan lehet ebből a hatalmas anyagból egy estés, érthető és élvezhető előadást létrehozni.
De nehogy kedves, aranyoskodó előadásra számítsunk, figyelmeztetett Dimény Áron színész. Az előadás kegyetlenül és vérre menően veti fel a generációs különbségek, az egymásra nem figyelés, az alkoholizmus, a családon belüli erőszak kérdését, és nem ad rá kész válaszokat, hanem azzal tiszteli meg a nézőt, hogy vergődésre készteti ezeken a családi kérdéseken.
 
Közösen is lehet majd vergődni, az előadásokat közönségtalálkozó követi – mondta el Deák Katalin fiatal dramaturg, aki részletesen beszámolt az előadás keletkezéséről. Neki elsősorban tinédszerekről tinédzsereknek szóló darab hiányzott a kolozsvári színház műsorából, ezért olyan témát keresett, amely minden tinit foglalkoztat. Ezt a szüleinkhez való viszonyban találta meg. 
 
„Mindenki valakinek a gyereke” – fogalmazta meg Albert Csilla színész, miért érdekes ennek a viszonynak a boncolgatása mindenki számára, és miért tudott a csapatból mindenki hozzátenni valamit a témához akár gyerekként, akár már gyakorló szülőként.
 
Homemade-csapat
 
Szucher Ágnes, Kántor Melinda, Deák Katalin, Albert Csilla
 
Januárban pszichológusokkal, szociológusokkal közösen dolgozták ki az interjúkérdéseket és készítették fel a diákokat a kérdezésre ahhoz, hogy a 70 mélyinterjú során őszinte, személyes válaszokat, értékes beszélgetéseket kapjanak akár ismeretlen interjúalanyoktól is. Változatos földrajzi és kulturális környezetben élő, 12-19 év közötti tinikkel és szüleikkel, valamint az előadásban résztvevő színészekkel készítettek interjúkat szüleikhez és / vagy gyerekeikhez fűződő viszonyukról. 
 
A lejegyzett interjúk 900 oldalt tettek ki, a két fiatal dramaturg öt teatrológus hallgató segítségével írt ezekből jeleneteket, amelyeket június óta próbálnak úgy, hogy az újabb szövegeket szülő improvizációs játékokba a szövegírók is beszálltak a tapasztalt, illetve a még nagyon fiatal diákszínészek mellé. 
 
Augusztusban Urbán András rendező tartott nekik workshopot dokumentumokból építkező, csapatszínházi gyakorlatokkal, ezekből is inspirálódtak. A hosszú próbafolyamat során pedig már-már terápiás csoporttá alakultak, derült ki a Visky András kérdéseire adott válaszokból. Olyasmiket mertek kimondani, amiket ritkán merünk kimondani egymásnak, és volt, amit felszabadítóan ki is tudtak nevetni – árulta el Albert Csilla, hogy miért tartja fontosnak ezt a „folyamatos turkálást a lelkünkben”.
 
Készül a Homemade
Készül a Homemade | Fotó: Biró István
Az előadást létrehozó alkotócsapat tagjai: Albert Csilla, Dimény Áron, Kali Andrea, Kántor Melinda, Marosán Csaba, Molnár Rudolf, Laczó Júlia, Kicsid Gizella, Szucher Ágnes, Balogh Dorottya színészek, Biró Réka és Deák Katalin dramaturgok, dramaturgasszisztensek: Bogya Tímea Éva, György Emese, Sorbán Csenge, Szabó Hanga, Veres Kincső, színháztudomány szakos hallgatók, korrepetitor: Mányoki-Kántor Bence, munkatársak: Deme Ilona és Dávid-Kacsó Ágnes pszichológusok, projektmenedzser: Balázs Nóra.
 
A talán még a bemutató után sem véglegesülő szöveg megírásakor a dramaturgoknak sokat segített Vargyas Márta rendezőnek az a mondata, hogy a darab legyen egy kegyetlen, mégis csodálatos mese, illetve annak a reménynek a megmutatása, hogy miért érdemes vállalni a „szülőséget”, és hogy lehet ezt jobban is csinálni.
 
A rendezőnek az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy ezt a terjedelmes anyagot olyan egységes színházi nyelven tömörítse, amely a legintenzívebben kérdez rá a kiszemelt problémákra, és hitelesen tudja akár pár másodpercben is megmutatni azt, amit egy házaspár 20, 30 vagy akár 60 év alatt együtt megél.
 
A nézők családi vergődése a színházban november 5-én este nyolc órától kezdődik, de ne aggódjunk, közben sokat fogunk nevetni – szabadított fel a sajtótájékoztató végén Dimény Áron.

Hirdetés