Felfüggesztették az egészségügyi sztrájkot

Mivel ígéretet kaptak, hogy a parlament megszavazza a követelt béremelést.
Hirdetés

Ideiglenesen felfüggeszti a Sanitas szakszervezeti szövetség az  egészségügyi dolgozók hétfőn kezdődött sztrájkját, miután ígéretet kaptak arra, hogy a parlament jövő héten megszavazza a béremelésre vonatkozó követelések teljesítését.
Marius Sepi, a szakszervezeti szövetség első alelnöke közölte: ha a törvényhozás hétfőn nem szavazza meg a béremeléseket, ismét utcára vonulnak.

A képviselőház munkaügyi és költségvetési bizottsága kedden fogadta el a 20/2016-os törvényre vonatkozó jelentést, amely átlagosan 15 százalékos béremelést hagy jóvá az egészségügy és az oktatás területén.

Sepi közölte: mivel – véletlenül vagy sem – a belügyminisztérium épp kedden reggel rendelte el országos katasztrófavédelmi gyakorlatot, amelyen a katasztrófavédelmi egységek és a sürgősségi ellátás reakcióját tesztelik egy hetesnél nagyobb erősségű földrengés esetén, illetve mert „szolidárisak a szenvedő betegekkel”, egyelőre felfüggesztik a munkabeszüntetést.

Megfenyegette ugyanakkor az illetékeseket, hogy amennyiben a parlament mégsem fogadja el a béremelést, folytatódik a sztrájk.

Hirdetés

A sztrájkolók azt kifogásolták, hogy az egészségügyi rendszerben dolgozó adminisztratív személyzet nem részesült a 20-as, valamint a 43-as sürgősségi kormányrendelet által előírt béremelésből, és azt követelték, hogy módosítsák a jogszabályokat ezek parlamenti vitáján.

A tiltakozó akcióban az ország összes kórházából mintegy 82 ezer egészségügyi dolgozó vett részt.

Hirdetés