Egy lépéssel közelebb a népszavazáshoz a hagyományos családmodell

Az ember szaporodásáról vitáztak a szenátusi bizottságban.
Hirdetés

Egyhangúlag jóváhagyta a szenátus jogi bizottsága azt a polgári alkotmánymódosító kezdeményezést, amely a hagyományos családmodell meghatározását az alaptörvényben rögzítené.

A kezdeményezés a Koalíció a családért nevű egyesület nevéhez fűződik, a romániai egyházak többsége által is támogatott alkotmánymódosító javaslatot több mint három millióan írták alá.

Amint az ülésvezető Ovidiu Donţu megállapította, a kezdeményezés tétje az, hogy alkotmányos szintre emelnek-e egy olyan kitételt, ami egyébként is benne van a romániai jogrendszerben. A polgári törvénykönyv ugyanis tartalmazza, hogy a család egy nő és egy férfi kapcsolatára alapul.

A bizottság ülésén többen is felszólaltak.

„Nem szabad eltávolodnunk a normalitástól.

A sokasodás a legnagyobb dolog, amit Isten az embernek adott. A szaporodás pedig úgy történik, ahogy mindannyian ismerjük. Nem is akarok arra gondolni, mit jelentene, hogy egy ítélkező autoritás megállapítsa: egy pár – két férfi vagy két nő –, ahogy önök nevezni akarják, gyereket fogadhat ötökbe” – mondta Sebastian Grapă szenátor, aki előzetesen leszögezte: a román állam laikus, az alkotmánymódosítás pedig nem vallási doktrínából ered.

Mariana Câmpeanu szenátor azt hangsúlyozta: a kezdeményezést aláíró több mint három millió aláíró állampolgár véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. „A két apával vagy két anyával felnövő gyerekek lelki traumákkal nőnek fel. Nem dönthetünk egy gyerek helyett, aki nem képes kifejezni véleményét” – mondta.

Hirdetés

„Mi történne, ha a férfiak férfiakkal, a nők pedig nőkkel házasodhatnának? Önök úgy gondolják, hogy ma léteznének, ha a család nem az lenne, ami most?

Bennünket nem tudnak meggyőzni,

de azt javasolom, menjenek ki az utcára és győzzék meg az embereket, hogy szavazzanak a módosítás ellen” – mondta Ioan Iovescu független szenátor az ACCEPT melegjogi szervezet képviselőinek, akik jelen voltak a bizottsági ülésen.

A szavazás után a civilek bírálták a referendum kiírásának ötletét.

Az alkotmánymódosító kezdeményezést a szenátus plénumában is meg kell vitatni, majd átkerül a képviselőházba, amely a döntő ház ebben a kérdésben. A kezdeményezők azt kívánják, hogy az alkotmánymódosító népszavazást a december 11-i parlamenti választással egy időben tartsák, erre azonban az addig hátralevő idő rövidsége miatt vélhetően nem fog sor kerülni.

Hirdetés