Dacian Cioloș: Erdélynek nincs oka a panaszra

A kormányfő az RMDSZ óriásplakátjai kapcsán fejtette ki a régiók szorosabb összekapcsolását szorgalmazó véleményét.
Hirdetés

Egyetlen romániai régiót sem kell „megmenteni” és elszigetelni Bukaresttől, hanem a régiókat minél jobban össze kell kötni egymással – jelentette ki pénteken Dacian Cioloș miniszterelnök. A kormányfőt az RMDSZ több erdélyi nagyvárosban kihelyezett, vitát kiváltó reklámmolinóiról kérdezték újságírók. Kifejtette: meg kell találni a módját, hogy az infrastrukturában és más területeken is minél jobban összekössék egymással Románia régióit, ahelyett hogy elszigetelnék egymástól őket, ahogyan Cioloș szerint az RMDSZ szlogenje állítja.

A szilágysági származású Cioloș szerint az erdélyieknek

nincs okuk igazán panaszra, hiszen Erdély és Bánság jó ütemben fejlődött a rendszerváltozás után.

A gazdasági fejlődés egyenlőtlenségeinek felszámolását nevezte meg fontos feladatként a kormányfő, aki szerint főleg Románia déli és keleti részén jelent ez kihívást.

Csütörtökön Klaus Iohannis államfő is nyilatkozott a témáról, „vidékies”, „provinciális” üzenetnek minősítve az RMDSZ-nek a helyben befizetett adók helyi hasznosítását követelő üzeneteit. Az RMDSZ több erdélyi nagyvárosban szerelt fel „Megmentjük Kolozsvárt (Nagyváradot)! Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost!” feliratú reklámmolinókat.

Hirdetés

A román média egy része szakadár törekvésként értelmezte az akciót, míg az RMDSZ szerint az a decentralizálásról és szubszidiaritásról (ügyközeli döntéshozatalról) szól, hiszen azt kérik, hogy az erdélyiek adói ne Bukarestet gazdagítsák. 

 

Hirdetés