Agyrém: építettek két utat, amelyek nem érnek össze

Ön is szeretne jó úton kocsikázni Pádisig, ugye? Hát, majd fog. Egy szép napon. Amikor majd összeérnek a szálak.
Hirdetés

Az örkényi groteszk világába remekül illeszkedő sztori a következő: a Kolozs Megyei Tanács valamikor 2008-ban elkezdett felújítani egy autóutat a Havasrekettye – Doda Pilii – Ic Ponor üdülőtelep útvonalon.

Na kérem, nyolc év eltelte után (ez bármely szappanoperának is becsületére válna),

csütörtökön a megyei tanács bejelentette: sikerült végre befejezni a munkálatokat. Megjegyzendő, hogy egy 20,5 kilométeres útszakaszról van szó.

És akkor: a hegyek másik oldaláról a Bihar Megyei Tanács is elindított egy hasonló projektet, Pádis irányába, amit ugyan rég befejeztek, de – és most tessék nagyon figyelni – becsúszott egy apró baki. A két út nem ér össze!

Egy 10 kilométeres senkiföldje tátong

a Kolozs, illetve a Bihar megyei útszakasz között. És fogózzanak meg: senki, de senki sem tudja, kinek a tulajdona az ominózus szakasz, ahol dolgozni kéne.

Idézzük Marius Mânzatot, a Kolozs Megyei Tanács alelnökét: „A jelenlegi projekt határa ott van, ahol a felújított út véget ér. Úgy tudom, tárgyalások folynak a Bihar Megyei és a Fehér Megyei Tanáccsal, a telektulajdont illetően. A telekkönyvek nagyon zavarosak, nem fektethetünk be más telkén, mert az büntetőjogi következményekkel járna, és ezt senki sem kockáztatja meg.” (Persze, csak az a kérdés, miért nem lehetett mindennek utánajárni, mielőtt a nyolcéves, szappanopera-szerű útprojektet elindították?)

Idézzük Liviu Hâncut is, a projekt – figyelem! – technikai igazgatóját: „Valószínűleg

nem mérték meg pontosan, hogy a két útszakasz összeér-e, vagy sem.”

Hirdetés

(Oké, de akkor az a kérdés, miért Hancu úr a projekt technikai igazgatója? Hiszen ő kéne feleljen az olyan technikai ügyekért, mint a mérések.)

A Pádis fele vezető útszakasz a költségek szempontjából is igen különleges: több mint 65,3 millió lejbe került. Ebből 29 millió európai pénz, 3 millió az állami költségvetésből származik, a többi pedig, na honnan? A Megyei Tanácstól, hát persze. És a tanácsnak máris van 5,5 millió lejnyi kártérítésigénye a kivitelezővel szemben, a nem szabványszerű munkálatok miatt. Ebből az összegből 3,3 millió lejt vissza lehet szerezni az MSB Group cégnél elhelyezett garanciából…

Illetve nem, mert az MBS Group épp fizetésképtelen.

Az csak hab a tortán, hogy a híres-hírhedt útszakasz olyan 13 kilométeren keresztül csupán négy méter széles, vagyis alig fér el két autó egymás mellett. A megoldás: helyenként afféle parkolósávokat építettek a szakik, ahova az ember lehúzhat, amikor épp szembejön egy másik merész utazó.

És a szappanoperának még koránt sincs vége.

Hirdetés