Sétált az utcán, több mint 30 emberi csonttal a zsákjában

A férfi szerint a csontok ereklyék, szentek és mártírok „darabkái”.
Hirdetés

Bukarest központjában történt kedden este, a Pátriárkia közelében. A helyi rendőrség és a lovasrendőrség vegyes járőre felfigyelt négy, gyanúsan viselkedő személyre. Az igazoltatás során az illetők vonakodva működtek közre. Egyikük (egy 38 éves férfi) megpróbált rejtegetni egy hátizsákot. A zsák átvizsgálása során igen meglepő dolgok kerültek elő: több mint 30, különböző emberektől származó csont, szépen, dobozokba rendezve. A legnagyobb dobozban egy emberi ujjperc lapult.

A férfi elmondta, hogy az ominózus darabok ereklyék, és különböző szentektől és mártíroktól (vagy -ból) származnak. Az ujjperc egyenesen a görögországi Athos-hegyről való, állítólag. Vagy Enyedről. Vagy a Ráró-Gyamaló hegységből. A hatóságok szerint ugyanis a férfi igen homályosan nyilatkozott az ereklyék származási helyét illetően.

Arra a kérdésre, hogy miért is sétálgat ennyi emberi csonttal az utcán, a férfi kijelentette, hogy az ereklyék csak arra szolgálnak, hogy egyszerűen és gyorsan imádkozni tudjon az illető szentekhez, mártírokhoz. Szó sincs róla, hogy el akarná adni vagy némi ellenszolgáltatásért fel akarná ajánlani az ereklyéket a hívőknek, egy-egy ima erejéig.

Az ortodox egyház képviselői is megjelentek a helyszínen, és megvizsgálták az úgynevezett ereklyéket. Állításuk szerint az egyházi törvények értelmében tilos ereklyéket világi személyeknek adományozni. Az egyetlen kivétel az az eset, amikor az adományozás egy főpap beleegyezésével történik, és az ereklyét ellátják a hitelességet bizonyító hivatalos dokumentummal.

Az ereklyegyűjtő sétája a rendőrségen végződött. Az ügyet tovább vizsgálják.

Hirdetés