Román és magyar hatóságok együtt mentik a Giotto-másolatot őrző templomot

A Beszterce melletti Kiszsolna szász temploma és tetőzete kriminális állapotban található.
Hirdetés
Közös erőfeszítéssel próbálja sürgősen megmenteni a teljes pusztulástól Kiszsolna szász templomát a Beszterce-Naszód Megyei Tanács és a magyar kormány. A legsürgősebb beavatkozásra mindkét fél 15 000 eurót utal ki a csütörtökön elhangzott ígéret szerint. 
 
Puskás Imre, a magyar Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön látogatta meg Beszterce-Naszód Megye Tanácsának alelnökével, Alexandru Pugnával közösen a templomot, ahol mindketten kifejezték szándékukat a műemlék állagmegőrzésének finanszírozására. 
 
A Beszterce várostól mindössze 5 kilométerre található kiszsolnai templom iránt azt követően nőtt meg az érdeklődés, hogy egy magyar művészettörténész, Papp Szilárd ez év februárjában bejelentette: a romok között Giotto di Bondone olasz mester Navicella című elpusztult mozaikjának a hű freskómásolatát találták meg. A művészettörténész szerint a Navicella mindössze három másolatáról tudtak eddig, a zsolnai lehet a negyedik. Papp Szilárd ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a templom az eddig feltételezettnél régebbi, pontosabban a 14. század második felében épülhetett. 
 
Alexandru Pugna a román-magyar együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a műemlékvédelem tekintetében. 
 
A magyar államtitkár ígéretet tett, hogy a magyar állam anyagi támogatást nyújt a templom tetőzetének felújítására és a freskó restaurálására. 
 

Beszterce-Naszód megyében 41, egykor szász település található, ezekben 25 templomot nyilvánítottak műemlékké, közülük tizenkettő A-kategóriás műemlék.  

Hirdetés