Összeférhetetlenséggel gyanúsítják Markó Attilát

Mert az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala vezetőjeként olyan szervezettel írt alá támogatási szerződést, amelynek maga is tagja volt.
Hirdetés

Újabb ügy miatt került a román hatóságok figyelmének középpontjába Markó Attila: az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) csütörtökön kiadott közleménye szerint összeférhetetlenséget állapított meg  volt RMDSZ-es képviselő esetében, amely még abba az időbe nyúlik vissza, amikor a kormánynak alárendelt Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát vezette államtitkári rangban.

Az ANI szerint a most ingatlan-visszaszolgáltatásokhoz kapcsolódó visszaélések gyanúja miatt nemzetközi körözés alatt álló, vélhetően Magyarországon tartózkodó volt honatya az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjeként négy szerződést és egy kiegészítő dokumentumot írt alá a kormányfőtitkársághoz tartozó hivatal, valamint a Romániai Magyar Jogászok Egyesülete között, amelynek ő maga is tagja volt. A szerződések a jogászegyesület által kidolgozott projektek vissza nem térítendő finanszírozásáról szóltak. A közlemény szerint a projekteket elbíráló bizottság elnökeként olyan dokumentumokat írt alá, amelyek a szerződések alapjául szolgáltak.

Az ANI szerint Markó maga is haszonélvezője volt a projekteknek, mivel az egyesület tagjaként részt vett az etinumközi hivatal által finanszírozott szakmai képzéseken.

A feddhetetlenségi ügynökség szerint ezzel megszegte a 161/2003-as törvényt, amely szerint a kormány tagjai és a kormánynak alárendelt intézmények munkatársai nem adhatnaak ki olyan jogszabályokat vagy rendeleteket, illetve nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyek nyomán ők maguk, házastársuk vagy valamely elsőfokú rokonuk anyagi haszonra tesz szert.
 

Hirdetés