A Szekuritáté volt főnökét istenítették egy könyvbemutatón

A Vâlcea megyei tanács alelnöke épp csak nem borult le Iulian Vlad tábornok előtt.
Hirdetés

Egy egész teremnyi volt és jelenlegi szekus volt kíváncsi Iulian Vlad tábornokra, az 1989 előtti kommunista titkosrendőrség, a Szekuritáté egykori parancsnokára Râmnicu Vâlceán, ahol a megyei könyvtárban mutatták be Vlad kabinetfőnöke, Aurel Rogojan könyvét – írta az Indiscret című olténiai portál.

A könyvben a szerző az új, világméretű gyarmatosításról ír, amelynek persze Románia is áldozata, de megpróbálja rehabilitálni az egykori szekusfőnököt is.

A portál beszámolója szerint a könyvbemutató Iulian Vlad dicsőítésévé alakult át, egy sor résztvevő mondott hozsannázó beszédeket, köztük Adrian Buşu, a Vâlcea megyei tanács alelnöke. „Rendkívül nagyra becsülöm Vlad tábornok urat, engedje meg, hogy meghajoljak Ön előtt” – mondta az elöljáró. Vlad tábornokot a gondviselés küldte, hogy létrehozza a modern Romániát – fokozta Buşu. Szerinte rendkívüli megtiszteltetés, hogy jelen van a Szekuritáté volt vezetője, aki bebizonyította, hogy a román titkosszolgálatok igazán professzionális munkára képesek.

„Románként büszke vagyok arra, hogy Ön létezik, hogy sikerült elérnie, hogy Romániát nem térdelő, hanem két lábon álló országnak lássa a világ, hogy megtanította nekünk: attól függetlenül, hogy milyen időket élünk, a román nacionalizmusnak nem szabad megszűnnie” – tirádázott a megyei tanács alelnöke.

Ezután felszólalok hosszú sora dicsérte Iulian Vlad érdemeit.

Hirdetés

A jelenleg 85 éves Iulian Vlad tábornok volt a Szekuritáté vezetője az 1989-es népfelkelés idején, amikor több mint 1100 ember meghalt, több mint 3300-an pedig megsebesültek. Vladot 1989. december 31-én letartóztatták és bíróság elé állították a Temesváron és Bukarestben elrendelt megtorló intézkedései miatt. Huszonöt évet kapott, de csak négyet ült le. 1993 decemberében szabadult bírósági határozattal.

Azóta, köszöni szépen, jól van.

Hirdetés