Nem is az RMDSZ plakátjaival van baj, hanem a reklámfelületekkel – frissítés

Úgy tűnik, a román hivatalosságok mindenre tudnak magyarázatot. Csuklóból.
Hirdetés

Frissítés

A szerdai városi tanácsi ülést követően ismét megkerestük Csoma Botondot, az RMDSZ megyei szervezetének elnökét, aki elmondta, hogy bizony feltette a plakáteltávolításra, illetve a bántalmazott Muszáj-aktivistára vonatkozó kérdéseket az illetékeseknek. Vegyük őket sorra:

1. Ellenőrizte-e a helyi rendőrség Kolozsvár többi reklámfelületét is, vagy csak azt a hármat, amelyre az RMDSZ választási plakátjait függesztették? Marcel Bonțidean, a helyi rendőrség vezetője elmondta, hogy természetesen más hirdetési felületeket is ellenőriztek az adott időszakban, és összesen nyolc esetben állapították meg, hogy hiányzik az építkezési engedély. Mind a nyolc felületet el fogják távolítani.

2. Miért éppen most ellenőrizték a reklámfelületek építkezési engedélyét? Válasz: dehogy éppen most ellenőrizték. Folyamatosan ellenőrzik. Ez a munkájuk. 

3. Miért fenyegették meg a Musai-Muszáj aktivistáját, amikor hirdetőfelületet szeretett volna bérelni a többnyelvűségért indított plakátkampánynak? A közszállítási vállalat igazgatója válaszolt volna, de közbeszólt maga Emil Boc polgármester: a probléma az volt, hogy a plakátkampány nem rendelkezett a polgármesteri hivatal engedélyével. Ugyanis bármely, közterületre tervezett reklámkampánynak kötelező módon át kell mennie a hivatal tartalmi ellenőrzésén. De semmi baj, csütörtökön megejtik az ellenőrzést.

Korábbi információk

Amint arról beszámoltunk, a kolozsvári helyi rendőrség eltávolította az RMDSZ választási óriásplakátjait. 

Megkerestük az ügyben Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökét, aki elmondta, hogy beszélt Marcel Bonțideannal, a helyi rendőrség vezetőjével, aki azt állította, hogy tulajdonképpen nem is a plakátokkal volt baj. A baj az volt, hogy a reklámfelületeknek, amelyekre a plakátok kikerültek, nem volt építkezési engedélyük. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a törvény betűje értelmében magukat a reklámfelületeket is el kell távolítani.

Hirdetés

Csoma hozzátette, hogy a plakátokkal nem is lehet baj, ugyanis az RMDSZ országos szervezetének érvényes szerződése van az Amprenta reklámcéggel, és a plakátok e szerződés alapján kerültek ki az adott reklámfelületekre.

Az üggyel kapcsolatban Csoma Botond két kérdést fogalmazott meg. Az első: a helyi rendőrség leellenőrizte-e a városban levő többi reklámfelület építkezési engedélyét, vagy csak azokét, amelyekre az ominózus plakátok kikerültek? Mert ha nem ellenőrizte le a többit is, felmerül a célzott akció gyanúja. A második: Miért éppen most ellenőrizték az illető reklámfelületek építkezési engedélyét?

Csoma a szerdai tanácsülésen fel is fogja tenni ezeket a kérdéseket Marcel Bonțideannak. És ha már a kérdéseknél tart, a kolozsvári közszállítási vállalat vezetőjénél is érdeklődni fog, nevezetesen azzal az esettel kapcsolatban, amikor erőszakkal fenyegették a Musai-Muszáj egyik aktivistáját, mert hirdetőfelületet szeretett volna bérelni a többnyelvűségért indított plakátkampánynak.

Persze azt is meg lehetne kérdezni, tesszük hozzá, hogy a kérdéses reklámfelületekről miért CSAK az RMDSZ plakátjait távolították el. A Wizzair reklámja miért maradhatott a helyén? Amint az a címlapképünkön világosan látszik.

 

Hirdetés