Miért nem indítanak eljárást a Colectiv-tűzvész során zajló mentési műveletek kapcsán?

A jogos kérdést a diszkótűzben meghalt áldozatok családtagjai tették fel.
Hirdetés

Elégedetlenségüknek adtak hangot három, a Colectiv-tűzvészben meghalt fiatal szülei az üggyel kapcsolatos vizsgálat és a felelősségrevonás menetével kapcsolatban. Szerdai sajtóértekezletükön azt sérelmezték, hogy a három ügy közül egyiket sem tárgyalja még a bíróság, valamint azt is, hogy nem emeltek vádat mindenki ellen, aki felelős volt a tragédiáért.

Az egyik szülő, Laurenţiu Istrate szerint sem a tűz kitörésének pontos okai, sem a mentés és kórházi ellátás körülményei nem tisztázottak továbbra sem. Hozzátette, a tűzvész ügyében a Főügyészség, a Katonai Ügyészség és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség is nyomozást folytat, de a mentés és kórházi ellátás kapcsán nem indult vizsgálat, az állami hatóságok nem kezdtek hivatalból eljárást.

Úgy vélekedett, a tragédia okai elsősorban adminisztratív természetűek, ugyanis a nem megfelelő helyiség bérbeadásakor az ingatlantulajdonosnak, a klub működtetőjének, a helyi hatóságoknak be kellett volna tartaniuk a törvényt. A mentés is szervezetlenül, az ilyenkor szokásos procedúra mellőzésével történt, tette hozzá a gyászoló szülő.

A kormány egyébként éppen ma hozott egy sürgősségi kormányrendeletet, melynek értelmében a Colectiv-tűzvész sérültjei külföldi kezelésének költségeit további két évig az Egészségügyi Minisztérium téríti meg – közölte a Victoria-palotában rögtönzött sajtótájékoztatóján Vlad Voiculescu tárcavezető.

Hirdetés