Hivatalosan is a PSD jelöltje a DNA által több ügyben is vizsgált Ponta

Pedig a párt etikai kódexe szerint ez nem volna lehetséges.
Hirdetés

Hivatalosan is a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselőjelöltje Victor Ponta volt miniszterelnk, a párt korábbi elnöke. Bár ez alapvetően nem lenne meglepő döntés, a párt etikai kódexe kimondja, hogy olyan személy, akit bármilyen bűncselekmény gyanúja miatt hatósági felügyelet alá helyeznek, nem élvezheti a PSD támogatását.

Márpedig Pontát szeptemberben hatósági felügyelet alá helyezték, mivel az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) jogosulatlan haszonszerzéssel és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítja.

Liviu Dragnea, a párt elnöke a jelöltlista keddi véglegesítését követően közölte, a volt kormányfő esetében nem alkalmazzák a párt etikai normáit, és cinikusan megjegyezte: ha ez nem tetszik, akkor Dacian  Cioloş miniszterelnök alkotmányossági kifogást emelhet ellene az alkotmánybíróságon.

A DNA szerint Ponta 2012-ben annak fejében, hogy  Sebastian Ghiţă üzletember 220 000 euróval megfinanszírozta Tony Blair volt brit miniszterelnök bukaresti látogatását, amelyet Ponta kampányeseményként használt ki az azévi parlamenti választások előtt, képviselőjelöltként indította őt egy befutónak számító választókerületben. A DNA ennek nyomán zár alá helyezte Ponta egyik ingatlanát is.

Nem ez Ponta egyetlen büntetőügye: tavaly szeptemberben többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség miatt emelt vádat ellene a DNA.

Hirdetés