Egységre szólítja a székelyföldi románokat a Tanasă-t jelöltként indító Munteanu

Minél több román képviselőt szeretne a Székelyföldről a parlamentben látni. A titkos „fegyvere” Dan Tanasă.
Hirdetés

A Székelyföldön élő románok parlamenti képviseletének növelése érdekében összefogásra szólította fel a román pártokat Marian Munteanu, a fasisztoid, legionárius eszmék iránti fogékonyságáról hírhedt egykori diákvezér, aki Szövetségünk Románia néven ultranacionalista pártot is alapított. Amelynek jelöltjeként többek között a magyar anyanyelvhasználat és feliratok elleni jogkorlátozó harc egyik szintén hírhedt figuráját, Dan Tanasă-t is jelöltként indítja Kovászna megyében.

Hétfő esti Facebook-felhívásában Munteanu rámutat: Hargita és Kovászna megyében a román pártok azáltal, hogy versengenek egymással, csupán lenullázzák egymás eredményeit.

Ezért az általa vezetett párt, amely egy általa pontosabban meg nem jelölt felmérés szerint a két megyében élő románok 10-15 százalékának szavazatairaa számíthat, felhívást intéz a többi romén párthoz, amelyben arra kéri őket, hogy a legtöbb eséllyel rendelkező jelöltek mögött sorakozzanak fel, pártállástól függetlenül.

A közleményben egyébként kitér a magyarokra is, akikkel kapcsolatosan megjegyzi: értékeli azt a szolidaritást és egységet, amellyel felsorakoznak a maygar jelöltek mögött.

Ennek az elismerésnek egyik sajátos megnyilvánulásaként többek között egy olyan jelöltet is indítani kíván a párt színeiben a Székelyföldön, aki az utóbbi években kizárólag magyarellenes lépéseivel hívta fel magára a figyelmet.

Munteanu még a hétvégén mutatta be pártja Hargita és Kovászna megyei jelöltjeit. Az erről szóló sajtótájékoztatón arról beszélt: a két, románok számára „létfontosságú” megyében, ahol a románoknak bizonyos problémákkal kell megküzdeniük, „rendkívül értékes embereket” sikerült jelöltnek megnyerni.

Hirdetés

Az általa újságíróként és polgárjogi harcosként bemutatott Dan Tanasă kapcsán úgy fogalmazott: az közismert harcosa a románok jogainak.

Maga Tanasă emlékeztetett: több mint 9 éve szerepel a nyilvánosság előtt, és „a törvények és az alkotmány tiszteletben tartásáért” küzd a két megyében.

Hozzátette, a Hargita és Kovászna megyei románok érdekeit kívánja képviselni, de a „jóhiszemű, Romániával szemben lojális magyarokat” is. Felszólította a polgárokat, hogy szavazzanak olyan emberekre, akik „nem soviniszta és Romániával szemben ellenséges propagandát” folytatnak.

Mint ismeretes,  Tanasă az általa alapított Méltósággal Európában Polgári Egyesület nevű, civilnek mondott szervezet nevében közel hatvan pert indított székelyföldi önkormányzatok és egyéb intézmények ellen magyar feliratok, illetve szimbólumok eltüntetése érdekében.

Hirdetés