Vádalkut kötöttek a Kövesi után kémkedő izraeliek

Csupán felfüggesztett szabadságvesztést kaphatnak.
Hirdetés

Enyhe büntetésre számíthatnak a Black Cube nevű izraeli magánnyomozó-iroda alkalmazottai, akiket még tavasszal vettek őrizetbe Romániában azzal a gyanúval, hogy  Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze ellen kémkedjenek. A két izraeli hírszerző, Ron Weiner és David Geclowicz  vádalkut kötött a terrorellenes ügyészséggel., amelynek értelmében elismeri bűnösségét, cserében három év felfüggesztett szabadságvesztést kap, és 60 napig közmunkát kell végeznie. A vádalku elfogadásáról a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.

Weinert bűnszervezet létrehozásával, informatikai rendszerbe való illetéktelen behatolással, számítógépes adatok megszerzésével valamint számítástechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Geclowicz ellen bűnsegédlet miatt emeltek vádat.

A két férfi április 3-a és július 22-e között előzetes letartóztatásban volt, ezt követően házi őrizetbe helyezték őket.
Az ügyészek szerint  bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy telefonhívásokkal zaklassák és fenyegessék áldozataikat, és számítógépes bűncselekményeket kövessenek el.

A gyanúsítottak megszerezték a nyomon követett személyek internetes postafiókjainak jelszavát, és törvénytelenül lemásolták a postafiókokban található információkat.

Hirdetés

A csoport tevékenységének fő célja az volt, hogy korrupcióra utaló bizonyítékok megszerzése révén kompromittálják Laura  Codruţa Kövesi DNA-vezetőt.

Weiner és Geclowicz márciusban hajtották végre akcióikat. Ezen időszak alatt Kövesi három ismerősének postafiókjait is feltörték.

Hirdetés