A választási törvény megszegésével vádolják az RMDSZ-t

Az óriásplakátok időnap előtti kifüggesztése és a „területi szeparatizmusra utaló” plakátok miatt bepanaszolták a szövetséget.
Hirdetés

Az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért (CNMR) panaszt emel az RMDSZ ellen az Állandó Választási Hatóságnál a szövetség által elhelyezett óriásplakátok miatt, amelyek – szerintük – sértik a választási törvény előírásait.

„Az RMDSZ megszegte ezzel a választási törvényt. Az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért felszólítja az RMDSZ-t a területi szeparatizmusra utaló plakátok eltávolítására. A CNMR ugyanakkor kéri az Állandó Választási Hatóságot, vizsgálja felül, hogy törvényesen járt-e el az RMDSZ a plakátok kifüggesztésekor, lévén, hogy a választási kampány november 11-én kezdődik” – áll a Demokrácia Megvalósításáért Egyesület által kiadott közleményben. A szervezet arra is felszólította a választási hatóságot, bizonyosodjon meg arról, hogy a politikai pártok nem közvetítenek majd szélsőséges, xenofób, antiszemita tartalmú üzeneteket a választási kampány alatt.

„Tudatában vagyunk annak, hogy minden pártnak megvannak a maga választási számításai és érdekei, ez esetben azonban az RMDSZ azt kockáztatja, hogy szakadás áll be erdélyi román és magyar ajkú lakosság között. A CNMR mindig a tolerancia, az etnikai vagy más jellegű többség és kisebbség közötti jó viszony szellemében járt el, és több ízben is fellépett a választási túlkapások és okkult érdekek ellen, akár román, akár kisebbségi politikai vezetők megnyilvánulásáról volt szó” – áll még a közleményben. 

 

Hirdetés