Amerikai verdikt: Románia mintaszerűen tiszteletben tartja a kisebbségi jogokat

Hans Klemm amerikai nagykövet a romániai demokráciát is dicsérte.
Hirdetés

Románia modellé válik a régióban a demokráciát és a nyitott kormányzást illetően – jelentette ki pénteken Nagyváradon Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

A nagykövet elsősorban a demokratikus intézmények megerősödését, a korrupcióellenes harcot, a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, a vallásszabadságot és a nők társadalmi szerepének erősödését emelte ki.

Klemm szerint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének legfontosabb céljai a biztonság, a demokrácia és a jólét megerősítése.

A nagykövet „nagyon szorosnak” nevezte a két ország közötti együttműködést a NATO keretein belül.

Klemm véleménye szerint a jólét megteremtéséhez nem csak a gazdasági forgalom növekedése járulhat hozzá, hanem az akadémiai csereprogramok is, amelyben romániai tanárok és diákok utazhatnak az Egyesült Államokba.

Hirdetés

Hans Klemm feleségével és egy küldöttséggel együtt érkezett Bihar megyébe, ahol meglátogatta a HUMINT NATO központot, majd – egy könyvcsomag adományozása után – felavatta az „amerikai polcot” a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban.

A Nagyváradi Egyetem dísztermében Hans Klemm egy előadást tartott a román–amerikai kapcsolatok alakulásáról, amelyek szerinte „soha nem voltak jobbak, mint napjainkban”.

Hirdetés