Mihez kezd egy ortodox érsek 300 000 euróval?

Azt csak a Jóisten tudja. Vagy még Ő sem. De van még kérdés: mihez kezd az igazságszolgáltatás egy korrupt főpappal?
Hirdetés

Az egyház és prelátusai évről évre veszítenek hitelességükből egy lassan, de biztosan modernizálódó társadalom szemében. Alig egy évtizeddel ezelőtt

elképzelhetetlennek tűnt, hogy bűnvádi eljárás induljon

a Román Ortodox Egyház (BOR) olyan magas rangú vezetője ellen, mint Teodosie, Tomis befolyásos érseke. A korrupcióellenes ügyészek által a világi nevén, Teodosie Petrescuként beidézett érseket két bűncselekménnyel vádolták meg: megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás.

Az első esetben Teodosie 500 eurót kapott azért, hogy felvegyen valakit az egyik Konstanca megyei parókiába, annak ellenére, hogy az illető már ott dolgozott. A második azokra a hamis szóbeli és írásbeli nyilatkozatokra vonatkozik, melyeket a tomisi érsek állítólag európai pénzek megszerzéséért tett. A nyomozás szerint állítólag olyan földterületekről van szó, melyekről ő és a többi vádlott azt állították, hogy különféle szőlőfajták termesztésére használják, valójában viszont megműveletlenül maradtak.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) szerint „Petrescu Teodosie vádlott a 2010-2016 időszakban, érseki minőségében a többi vádlottal együtt hamis nyilatkozatokat használt fel és mutatott be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséggel (APIA) való együttműködés során, hogy európai pénzalapokhoz juthasson hozzá”.

A hamis dokumentumok segítségével megszerzett összeg nagyjából 300.000 eurót tesz ki.

Egyelőre nem lehet tudni, mi történt ezzel a magas rangú egyházi vezető által kicsalt összeggel, akit ezért hatósági megfigyelés alá helyeztek, ami azt jelenti, hogy nem változtathatja meg a lakhelyét, rendszeresen meg kell jelennie a rendőrségen és az ügyészségen, többé nem foglalkozhat európai pénzek kezelésével és tilos felvennie a kapcsolatot az ügy többi vádlottjával vagy tanújával. Amennyiben megszegi a szabályokat, Tomis érsekét házi őrizetbe helyezhetik.

A Román Pátriárkia nem kívánta kommentálni az esetet, arra hivatkozva, hogy egyelőre egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó, annak ellenére, hogy Teodosie magas rangú egyházvezetőként nem először kerül ilyen helyzetbe: 2009-ben, egy rejtetten végzett újságírói oknyomozás során 850 eurót fogadott el egy riportertől, hogy beírassa a konstancai Ovidius Tudományegyetem Teológia Karára. Az egyházvezető ellen megszüntették a bűnvádi nyomozást, annak ellenére, hogy az újságírók rejtett kamerával mindent felvettek. Aztán ez év nyarán a DNA meghallgatta, miután Gigi Becali, a bukaresti Steaua klub ismert tulajdonosa a tomisi érsek védnökségével adta ki börtönbüntetése letöltése alatt az Athos-hegy című könyvét.

Teodosie nagy léptékben űzi azt, amit sok ortodox pap megtesz a saját parókiájában,

Hirdetés

akik jelentős összegeket kérnek, gyakran bármiféle nyugta nélkül, nemcsak esküvőkért és keresztelőkért, de temetésekért és a haldoklók gyónásáért is. Ezeknek a prelátusoknak a cinizmusa vezetett oda, hogy az Egyház az utóbbi években veszített a hitelességéből. A románoknak már csak 58 százaléka bízik az Egyházban, szemben a 2003-as 90 százalékos aránnyal, míg a papok iránti bizalom valamivel kisebb: 51 százalékos (ám a románoknak csak 14 százaléka bízik nagyon nagyon a papokban, 37 százalék nagyon bízik, miközben 47 százalék azt állítja, hogy már nem bízik bennük).

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés