A romániai cégek forgalmának egyötöde adóparadicsomokon keresztül zajlik

Nem kis pénz: összesen 48 milliárd euróról van szó.
Hirdetés

Románia gazdaságának 20 százaléka adóparadicsomokban bejegyzett, offshore-cégeken keresztül zajlik – derül ki a KeysFin üzleti elemző cég kimutatásából, amelyet Brüsszelben, az Európai Parlamentben ismertettek. A rendezvényen azt vizsgálták, hogy miként lehet Európába visszatéríteni és megadóztatni a kimenekített vagyonokat.

A KeysFin megvizsgálta azokat a romániai cégeket – helyieket és nemzetközieket egyaránt –, amelyek tulajdonosi körében szerepel legalább egy, valamelyik adóparadicsomban bejegyzett jogi személy. Az adóparadicsomok olyan országok, amelyekben az ott bejegyzett cégek egyáltalán nem, vagy nagyon kicsi adót fizetnek az államnak, ezzel pedig több pénz marad a cégkasszában profitként.

Az adatok szerint Romániában több mint 5300 ilyen cég működött, amelyek forgalma elérte a 48 milliárd eurót – ez a romániai cégek forgalmának az egyötöde.

Az offshore-ozó cégek legnagyobb része (83 százalék) európai adóparadicsomokkal áll kapcsolatban (Ciprus, Luxemburg, Málta, Hollandia), a többi olyan államokban adózik (vagy nem adózik) mint a Kajmán szigetek, a Virgin szigetek, Panama, a Bahamák, Hong-Kong, Libéria, a Bermudák, Nauru, Barbados vagy a Holland Antillák.

Az utóbbi öt évben jelentősen fejlődött az offshore szegmens, ezt mutatja, hogy ezek a cégek 271 ezerről (2010) 341 ezerre (2015) növelték alkalmazottaik számát, ez pedig a romániai törvényes munkaerő 9 százaléka.

Hirdetés