Kilőtt nagyszebeni medve: a hatóságok a hibásak (VIDEÓ)

Nem jártak el kellő körültekintéssel a nagyszebeni rendfenntartók, amikor kilőtték a belvárosban csatangoló medvét – állapítja meg a belügyi tárca jelentése.
Hirdetés

Elhamarkodottan cselekedtek a nagyszebeni hatóságok, amikor lelőtték a szerdán a városba betévedt medvét – jelentette ki hétfőn Dragoș Tudorache belügyminiszter a tárca belső vizsgálatának eredményét ismertetve.

A tárcavezető szerint olyan helyzetekben, amikor vadállatok szabadulnak be lakott övezetekbe, helyi szintű válságparancsokságot kellene létrehozni, amelynek legfőbb célja az kellene hogy legyen, hogy élve sikerüljön befogni az állatot. Nagyszebenben ilyen nem volt.

„Megállapítható a művelet irányítóinak felelőssége (…) azt a pillanatot illetően is, amikor lelőtték az állatot” – mondta Tudorache, hozzátéve, a felelősök között ott van a városi rendőrkapitány is.

A jelentésből kiderül: a rendőr kapitány többek között úgy próbálta megállítani az állatot, hogy utasítást adott egy rendőrnek: próbálja autójával elütni.

A miniszter rámutatott: a jelentés értelmében a medvét akkor lőtték ki, amikor már nem jelentett azonnali veszélyt, a helyszínen pedig ott volt egy állatorvos is, aki megkísérelhette volna elkábítani az állatot.

Hirdetés

Tudorache hozzátette, tárgyalásokat kezdeményez a környezetvédelmi miniszterrel, hogy kidolgozzák az ilyen esetekben alkalmazandó eljárást, a csendőrséget pedig lássák el a hasonló szituációkban használandó eszközökkel.

Az incidensről egyébként újabb felvétel került nyilvánosságra. A videón az látható, ahogy az emberek kétségbeesetten menekülnek a város utcáin vágtató medve elől.

Hirdetés