88 romániai településen nincs semmiféle orvosi ellátás

A probléma itt van a nyakunkon, a megoldás a jövőben rejtőzik.
Hirdetés

A drámai statisztikára Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter hívta fel a figyelmet egy szakmai konferencián, a pénteki nap folyamán.

„Ha a számokat nézzük, a helyzet egyáltalán nem tűnik fényesnek. Egész régiók vannak, ahol semmiféle orvosi szolgáltatáshoz nincs hozzáférésük az ott lakóknak. Ha a rendelkezésre álló statisztikák igazak, 88 faluról beszélünk. És hatalmas különbségek vannak Románia megyéi között, ami az orvosi ellátást illeti. Az olyan megyékben például, mint Călărași és Ialomița, az orvosok aránya sokkal alacsonyabb, mint másutt. Általában véve Romániában túl kevés orvos jut százezer lakosra”, mondta ki a miniszter a súlyos következtetést.

És akkor az Európai Unióról még nem is beszéltünk. Romániában az orvosok száma lemarad az uniós átlaghoz képest, annak ellenére, hogy az ország évente egyre több orvosi egyetemet végzett fiatalt tud felmutatni.

Voiculescu erre vonatkozóan is szomorú adatokat közölt: „Ha megnézzük, hova mennek ezek a végzősök, kiderül, hogy Franciaországban a román orvosoké a második legnagyobb egészségügyi közösség, a franciáké után. Németországban ma tízszer annyi román orvos van, mint néhány évvel ezelőtt. Angliában szintén, hónapról hónapra növekszik a román orvosok száma.”

A megoldás az egészségügyi miniszter szerint az, hogy egy emberi erőforrásokra és infrastruktúrára támaszkodó egészségügyi stratégiát dolgoznak ki. A munka már javában folyik.

Hirdetés