Toró T. Tibor Háromszéken indul a választáson

Mégpedig független jelöltként.
Hirdetés

Független képviselőjelöltként kívánja megméretni magát a székelyföldi Kovászna megyében Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke a decemberi parlamenti választáson.

A hírt Balázs Attila, az EMNP megyei elnöke jelentette be egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Amint elmondta, a megyében évek óta 40 százalék körüli a részvételi arány a választásokon. „Még mindig van 58-59 százaléknyi szavazó, akiket meg lehet szólítani” – idézte Balázs Attila érvelését a Maszol.ro portál.

A sajtótájékoztatón részt vevő Toró T. Tibor emlékeztetett rá, hogy az EMNP országos választmánya arról döntött, a néppárt nem indul a decemberi parlamenti választásokon, és a megyei szervezetekre bízták egyes független jelöltek esetleges támogatását. Toró kijelentette: ugyan jogilag független jelöltként indul, de a néppárt alapító elnökeként, jelenlegi alelnökeként nehéz lenne elhitetni a választókkal, hogy nincsen köze a párthoz, ezért esetében a független jelzőt „idézőjelbe teszik”.

A politikus szerint a választási törvény alapján a független jelöltnek annyi szavazatot kell összegyűjtenie, amennyi egy mandátum megszerzéséhez elegendő. Kovászna megyében 4 képviselői mandátum van, így számításaik szerint minden harmadik magyar szavazatot – a részvétel függvényében 15-20 ezer voksot – kell megszereznie.

Hirdetés

„Ez nem kevés de nem is elérhetetlen számunkra” – mondta Toró. Az EMNP alelnöke négy éve is Kovászna megyében indult, akkor az EMNP jelöltjeként 7367 voksot kapott, ami a szavazatok 19,57 százalékát tette ki.

Toró T. Tibor bejelentette, hogy csütörtökön elkezdték az indulásához szükséges támogató aláírások gyűjtését. Megjegyezte, hogy kinyújtja kezét az RMDSZ két meghatározó helyi személyisége, Tamás Sándor és Antal Árpád felé. Hozzátette, a politika ugyan elsodorta őket egymás mellől, de emberi kapcsolataikban van annyi tartalék, hogy megegyezzenek: a kampány során nem bántják egymást.

Hirdetés