Jelentősen enyhítene a börtönből szabadulás feltételein az RMDSZ

Dan Voiculescu és a többi börtönakadémikus hálás lesz, ha ezt elfogadják. És miért ne fogadnák el, minden pártnak vannak elítéltjei.
Hirdetés

Egy sor, a börtönből szabadulás feltételeit enyhítő előírást tartalmaz egy törvénytervezet, amelyet RMDSZ-képviselők nyújtottak be kedden a szenátusnak.

A tervezet szerint a tíz évnél nem nagyobb börtönbüntetések esetében a feltételes szabadlábra helyezés lehetséges lesz az évek felének letöltése után. Jelenleg az ítélet kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra egy elítélt. A tíz évnél nagyobb büntetések esetében a jelenleg érvényes háromnegyedes határt kétharmadra csökkentené az RMDSZ.

Azt is javasolják, hogy a büntetésletöltés legszigorúbb formáját, a zárt fegyház-rezsimet csak az erőszakos bűncselekmények miatt elítélt személyek esetében alkalmazzák, ha a büntetés három évnél nagyobb, de 13 évnél nem több. Jelenleg a fegyház-rezsimet alkalmazzák minden elítélt esetében, a büntetésletöltés megkezdésekor.

A félig nyitott fogvatartás azt jelenti, hogy az elítélt bizonyos mértékben szabadon mozoghat és a börtön területén, személyi vagy elektronikus felügyelet mellett pedig a börtönön kívül is dolgozhat, tanulhat stb. Ezt jelenleg az egy és három év közötti börtönre ítélt személyek esetében alkalmazzák, az RMDSZ azonban azt javasolja, hogy legyen érvényes a legfeljebb egy évre ítéltekre (erőszakos bűncselekmények esetében), illetve az 1-3 év közötti büntetésüket töltőkre is, nem erőszakos bűncselekmények esetén.

Az RMDSZ azt is lehetővé tenné, hogy a legfeljebb egy évre ítélt személyek háziőrizetben is letölthessék büntetésüket.

Hirdetés

És végül könnyítenék a börtönírók helyzetét is: a tervezet szerint minden egyes megírt tudományos munka vagy bejegyzett találmány 30 nappal rövidítené le a büntetést.

Ez utóbbi nem egyéb, mint a tíz hónappal ezelőtti törvényes előírások visszaállítása. A börtönirodalom elburjánzása miatt az év elején kitört botrány nyomán a szakértői kormány úgy módosította ezt a szabályt, hogy összesen 20 nappal csökkenhet a börtönbüntetés attól függetlenül, hogy hány művet írt az elítélt.

A restauráció egyébkén kedden elkezdődött: a szenátus jogi bizottsága úgy módosította a rendeletet, hogy a művek egyenként 20 nappal csökkenthetik az alkotó büntetését.

Hirdetés