Durván drágulnak a lakások

Romániában 6,8 százalékkal, a listavezető Magyarországon 10,3 százalékkal voltak drágábbak idén tavasszal, mint tavaly.
Hirdetés
6,8%-kal növekedtek a lakásárak Romániában 2016 második negyedévében a tavalyi esztendő ugyanezen időszakához képest. Ez az ötödik nagy áremelkedés az Európai Unió államaiban – jelentette szerdán az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat).
 
Az Unió területén évente átlagosan 4%-kal növekedtek a lakásárak, az euróövezetben pedig ez a növekedés csak 2,9 százalékos.
 
A legnagyobb lakásár-növekedést Magyarországon és Lettországban regisztrálták, ez mindkettő esetében 10,3%-os. Ausztriában 9, Nagy-Britanniában 8,8, Svédországban 8,7, Romániában pedig 6,8 százalékkal többet kérnek a lakásokért, mint tavaly ilyenkor.
 
Vannak olyan tagállamok is, ahol csökkentek a lakásárak: Cipruson 8,9%-kal, Olaszországban 1,4%-kal kevesebbe kerülnek most a lakások, mint egy évvel korábban.
 
2016 első negyedévéhez képest az EU-ban 1,6 százalékkal, az euróövezetben 1,4%-kal nőtt a lakások ára 2016 áprilisa és júniusa között.
 
Az év első negyedévéhez képest a második negyedévben Lettországban (6,6%), Észtországban, Litvániában, Portugáliában (3,1%), Nagy-Britanniában (3%), Romániában, Bulgáriában és Csehországban (2,8%) mérték a legnagyobb árnövekedést. 

Hirdetés