A pártpolitikának nincs mit keresnie az iskolákban

Legalábbis a kormányfő szerint. A pártok nem így gondolják.
Hirdetés

Az iskoláknak mentesülniük kell a politikai befolyás alól, a politikai elfogultságnak nincs keresnivalója a tanintézményekben – mondta Dacian Cioloş miniszterelnök a szerdai kormányülésen.

Dacian Cioloş szerint a politikai befolyás egyrészt ellehetetleníti a hatékony menedzseri munkát, másrészt arra is utalhat, hogy kapcsolat van a kinevezések és leváltások, illetve a politikai történések között. Utoljára 2008-ben töltötték be versenyvizsgával az iskolaigazgatói állásokat, most már minden iskola élén ideiglenesen kinevezett vezetők állnak, a kinevezések és leváltások pedig politikai alapon történtek, holott az iskoláknak szakmai alapon kiválasztott vezetőkre van szükségük – szögezte le.

A kormányfő annak kapcsán mondta ezt, hogy szerdán országszerte elkezdődtek az iskolaigazgatói és igazgatóhelyettesi tisztségekre kiírt versenyvizsgák. A 6500 igazgatói tisztségre kétszázzal több tanár pályázik, a 2500 aligazgatói helyre 2300-an jelentkeztek.

A megyei tanfelügyelőségeken megszervezett vizsga első írásbeli rácstesztje a jelentkezők menedzseri képességeit hivatott felmérni, amelyet két tanú előtt helyben kijavítanak. Akik legalább 35 pontot elérnek a megszerezhető 50-ből, azok egy interjú során mutathatják be menedzsmenttervüket a vizsgáztató bizottságnak.

A kisebbségi tannyelvű iskolákban csak olyanok pályázhattak az igazgatói állásra, akik iratokkal igazolják, hogy ismerik az illető nyelvet, és rendelkeznek annak a szervezetnek az ajánlólevelével, amely az illető kisebbséget a parlamentben képviseli. A magyar kisebbség esetében az RMDSZ ajánlólevelére van szükség.

Hirdetés