Szinte négyezer csecsemőt nem tudnak beoltani

Mert elfogyott az úgynevezett hexavalens oltóanyag Vaslui megyében, hiába cserélt beszállítót a minisztérium.
Hirdetés
A beoltatlan gyerekeket Erdélyben fertőző kanyarójárvány után most Vaslui megyében bontakozik ki egy jókora vakcinabotrány. Már 3782 kisgyermeket nem tudtak a megyében beoltani hexavalens vakcinával, amely hatféle antigént tartalmaz – írja a Mediafax.
 
A megyei közegészségügyi igazgatóság megerősítette, hogy Vaslui megyében nem áll rendelkezésére egyetlen adag ilyen oltóanyag sem, és közel négyezer gyereket kellett volna már beoltani. A közegészségügyi igazgatóság egyelőre a minisztériumra vár, hogy közölje, mikor szállítanak a megyébe ilyen vakcinát.
 
A hat komponensű hexavalens oltóanyag diftéria, tetanusz, pertussis, hepatitisz B, poliovírus és a hemofiliusz influenza B típusú fertőzések elleni védelmet fejleszti ki a csecsemők immunrendszerében. Az oltást általában három adagban adják be a babáknak két, négy, illetve tizenegy hónapos korukban.
 
A szakminisztérium egy hónapja jelentette be, hogy augusztus végén szerződést bontott a Polisano céggel, a vakcina addigi beszállítójával, és szerződést köt az Unifarmmal úgy, hogy legfeljebb 20 napon belül 255 ezer adag oltóanyag jut el a páciensekhez.

Hirdetés