Két határszakaszon is migránsokat fogtak

Iraki és pakisztáni határsértők érkeztek az országba.
Hirdetés

Összesen tizennyolc határsértőt – tizenhat iraki és két pakisztáni állampolgárt – fogott el keddre virradóra a román határrendészet.

A Dolj megyei Ghighera település közelében, a Duna-part közelében bukkantak rá a tizenhat iraki állampolgárra, akik a folyamon áthajózva érkeztek román területre. A nyolc férfiból, hat nőből és hat gyerekből álló csoport tagjait őrizetbe vették.

Mint elmondták, Törökországon és Bulgárián keresztül érkeztek, és Németországba tartottak. Bulgáriában várakoztak az embercsempészekre, akik családonként 35 ezer euróért, két csónakon vitték át őket Romániába.

A határrendészek tiltott határátlépés miatt indítottak eljárást ellenük, és a vonatkozó kétoldalú román-bolgár egyezmény értelmében hamarosan visszatoloncolják őket Bulgáriába.

A Temes megyei Partos közelében hétfőn, nem sokkal éjfél előtt a határrendészek éjjellátó készülékek segítségével vettek észre két férfit, akik a zöldhatáron keresztül jutottak be Románia területére. Miután őrizetbe vették őket, kiderült, hogy két, 25, illetve 30 éves pakisztáni állampolgárról van szó, akik Nyugat-Európába tartottak.

Hirdetés

Mindkettejüket visszatoloncolják Szerbiába.

A határrendészet csaknem napi rendszerességgel számol be határsértők elfogásáról a Szerbiával és Bulgáriával közös szárazföldi, illetve vízi határszakaszon. Szeptember elején hat illegális bevándorló – köztük több gyermek – a Dunába fulladt a folyam bulgáriai szakaszán.

Hirdetés