Plágiumpártoló alakok szövik Románia országprojektjét?

Gabriel Liiceanu kiakadt. Mégpedig a híres kolozsvári egyetem rektora, Ioan Aurel Pop miatt. Aki bekerült Iohannis országprojekt-bizottságába. Pedig talán nem kellett volna.
Hirdetés

Gabriel Liiceanu író bírálja Ioan Aurel Pop rektor bekerülését az országprojekten dolgozó elnöki bizottságba, azzal érvelve, hogy „fedezte Ponta lopását, leplezte azt és eltörölte a nyomait”, ezzel a volt kormányfő plagizálására utalva.

„Tehát a világ legelképzelhetetlenebb dolgaival kell szembesülnünk. Állandóan újabbakkal. Nem is igazán tudunk rácsodálkozni eléggé az egyikre, máris átveszi a helyét egy másik. Olyan sok ilyen van, hogy egyeseket már észre sem veszünk. Mint például ezt.

Az Elnöki Hivatal egy ’országprojekt’ megalkotását tűzte ki maga elé,

mely megmutatná, hogy ’szerintünk hol lenne Románia helye az EU-ban’. (Lásd Uram, az említettek közepette nehéz kideríteni, mi hiányzik Romániának és mire van szüksége.) És a projekt létrehozásához összeállítottak egy bizottságot (mi mást?) azokból, akiket alkalmasnak tartanak e fennkölt feladatra. A projekt központjában, ahogy azt az államfő nemrég bejelentette, a ’képzett Románia’ áll: «a képzett Románia az út Románia jövője felé. Képzett nemzedék nélkül nem lehet felépíteni a jövőt»”, írta Liiceanu a contributors.ro platformon.

Külön kitért Ioan Aurel Popra, aki „hivatalosan professzor, rektor és akadémikus”, megemlítve, hogy tagja az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU), mely elutasította a Pontával szembeni plágiumvádakat. Sőt, az író kihangsúlyozza, hogy

„fedezte Ponta lopását, leplezte azt és eltörölte a nyomait”.

„Az irónia csúcsa, hogy 2016-ban, miután (az Akadémia javaslatára!) megválasztották a CNATDCU elnökének, a doktori címmel kapcsolatos lopásban segédkező a következőt nyilatkozta: «Megválasztásom a CNATDCU elnökének bizonyos közéleti felelősségvállalások folytatását képviseli. Egész szakmai tevékenységem, akár történelmet tanítottam a fiatal elméknek, akár Románia legnagyobb egyetemét (a kolozsvári BBTE – a szerk.) vezettem, szerepem teljes mértékű vállalásán alapult. Becsülettel és méltósággal megpróbáltam az emberek szolgálatába állni». Valóban, Ioan Aurel Pop 2012-ben «teljes mértékben vállalta a szerepét». Victor Ponta lopását «becsülettel és méltósággal» fedezve «állt az emberek szolgálatába». Valószínűleg szintén «becsületének és méltóságának» hála döntött most úgy az ország elnöke, hogy beveszi abba a projektbe, melynek a «képzett Románia», «a Románia jövőjébe vezető út» adja a kemény magját”, szögezi le Liiceanu.

Az országprojektet kidolgozó elnöki bizottságot különböző személyiségek, a parlamenti pártok 2-2 képviselője, valamint a kormány által delegált személy fogja alkotni, a bizottság tevékenységét pedig két elnöki tanácsadó koordinálja.

Hirdetés

Az országprojekttel foglalkozó elnöki bizottságot alkotó személyiségek között van Lucian Croitoru és Valentin Lazea a Román Nemzeti Banktól (BNR), a szociológus Dan Dungaciu, Vasile Puşcaş, Cristian Pîrvulescu, Iulian Chifu volt elnöki tanácsadó és Ioan Aurel Pop, a BBTE rektora is.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

 

Hirdetés