Sztárszerzők a marosvásárhelyi könyvvásáron

Könyvbemutatók, beszélgetések, felolvasószínház és olvasójáték is lesz Erdély legnagyobb könyves rendezvényén.
Hirdetés

Az irodalom ünnepe lesz a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár – ígérik a szervezők, akik sajtótájékoztatón ismertették a november 10 és 13-a között megrendezendő könyves szemle programját.

Erre pedig minden esély megvan, hiszen olyan szerzőket látnak vendégül a marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületében, mint Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Fekete Vince, Jánk Károly, Spiró György, Kovács András Ferenc, Király Kinga Júlia, Szabó T. Anna, Závada Pál, Lövétei Lázár László, Nyáry Krisztián, Markó Béla, Szávai Géza, Szabó Róbert Csaba és sokan mások – tájékoztat a szervezők közleménye.

Erdély legnagyobb könyves szemléjének

programjairól szerdán Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke, Makkai Kinga, a vásár gyerekprogramjainak vezetője, valamint Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója beszélt.

„Az olvasás öröm és elégtétel, a bölcsesség kiteljesedéséért pedig mindenkinek olvasnia kell” – mondta Káli Király István. A kínálat erre lehetőséget ad, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rengeteg kiadó jelentkezett, sőt a Magvető Kiadó külön standdal lesz jelen.

Szepessy Előd elmondta, azért választották a „….mert olvasni jó” mottót, mivel ez magába foglalja az idei törekvésüket: a könyvek, az olvasás, a kortárs szerzők népszerűsítését. A szemle négy napja alatt arra törekszenek, hogy ne csak egy könyvárusító helyet biztosítsanak a kiadóknak, könyvkereskedőknek, hanem egy találkozási helyet,

egy szellemi központot igyekeznek létrehozni,

ahol személyesen is találkozni lehet az írókkal, költőkkel, ahol a fiatalok megtapasztalhatják az olvasás varázsát.

Ennek jegyében szervezték a programokat is. Eszerint november 10-én, csütörtökön a Magvető Kiadó szerzőnek írói estjét tartják, ezt követően pedig a budapesti Nemzeti Színház Ingmar Bergman Szenvedély című darabját adja elő.

A mai vers közéletisége címmel erdélyi és magyarországi szerzők beszélgetnek pénteken. Ugyancsak pénteki program Kiss Csaba marosvásárhelyi szerző A főnyeremény című művének felolvasószínházi feldolgozása Király István Attila rendezésében.

Hirdetés

A szombat délelőtt szokás szerint a gyerekekről szól, ezúttal az Eszter-lánc Mesezenekar és Varró Dániel szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. Este pedig a Tompa Miklós Társulat Meglepetés 3. munkacímet viselő, Radu Afrim rendezte darabját mutatják be.

Emellett a vásár minden napján

olvasóklubbal és irodalmi kávéházzal várják a látogatókat,

a vásárt megelőzően pedig az irodalmat és olvasást népszerűsíti az októberben induló kocsmakvíz is, amelynek főtámogatója, partnere lesz a könyvvásár.

Idén sem maradnak el az egész napos gyerekprogramok, amelyek ismertetésénél Makkai Kinga hangsúlyozta, összeállításuknál arra törekedtek, hogy a gyerekek minél több íróval, költővel találkozhassanak – négy író-olvasó találkozót is tartanak –, minél több nekik szóló könyvbemutatón vehessenek részt, és minden foglalkozás a könyvhöz, olvasáshoz kapcsolódjon.

Az olvasást népszerűsíti a három korkategóriában meghirdetett olvasójáték is, amelyre három fős csapatok jelentkezését várják október 3-ig. Az egy hete meghirdetett vetélkedőre eddig 110 csapat jelentkezett, ami azt jelenti, hogy közel 350 gyerek fogja elolvasni a kijelölt könyveket. 

Gáspárik Attila már fesztiválként beszélt a könyvvásárról, hangot adva örömének, hogy a vásár – amelyen több kiváló magyarországi író is fellép – szervezői nem esnek abba a csapdába, miszerint akkor jó egy rendezvény, ha magyarországi sztárokat hívunk meg, hanem kifejezetten figyelnek az erdélyi értékek megmutatására.

Hirdetés