Lemondott Vasile Blaga, miután a DNA hatósági felügyelet alá helyezte

Korrupció miatt indult vizsgálat a PNL társelnöke ellen.
Hirdetés

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke bejelentette, hogy lemond tisztségéről, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte.

Blagát szerdán gyanúsítottként hallgatta ki a DNA egy korrupciós ügyben. A politikust azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül szerzett pénzt a PNL számára. Az ügyészség közleménye szerint Vasile Blaga 2009. és 2012 között, az akkor kormányon levő PDL főtitkáraként több ízben is 10-25 százalékos részesedést kért és kapott a pártnak egy üzletembertől, cserébe pedig előnyös állami megrendelésekhez juttatta az üzletember cégét. Blagát azzal gyanúsítják, hogy befolyásával visszaélve olyan személyt juttatott döntéshozó pozícióba egy állami társaság élén, aki aztán meghamisította közbeszerzési eljárások eredményét és az „adakozó” céget hzta ki nyertesnek.

Blagáék így összesen mintegy 25 millió lejt gyűjtöttek a PDL-nek.

Az ügyben eljárás indult Gheorghe Ştefan, a PDL akkori alelnöke, valamint Horaţiu Bruno Berdilă üzletember ellen is.

Miután távozott a DNA-tól, Vasile Blaga azt nyilatkozta a médiának, hogy be fogja bizonyítani ártatlanságát.

Minden tisztségéről lemondott Blaga
Vasile Blaga nem csak a PNL társelnökségéről mondott le, hanem a kampányfőnöki tisztségről is. Azt is bejelentette, hogy a decemberi parlamenti választáskon nem indul újabb szenátori mandátumért.

Hirdetés