Drágítsuk már meg az élelmiszereket!

Imígyen szóla Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. Persze a mi érdekünkben tenné, amit tenne.
Hirdetés

Na de miért, az isten szerelmére? Nem elég drága a kaja? A miniszter szerint nem feltétlenül. Az a helyzet ugyanis, hogy a románok nem értékelik eléggé a mindennapi betevőt. Túl sok élelmiszert vásárolnak, aztán nem eszik meg őket időben, megromlik a kaja, és kidobják.

Idézzük a minisztert: „Az emberek hozzászoktak, hogy megtömik a hűtőszekrényt, aztán csodálkoznak, hogy az élelmiszerek nagy részének szavatossági ideje lejár.”

A statisztikák szerint Romániában évente 2,5 millió tonna élelem kerül a szemétbe, mégpedig olyan körülmények között, hogy az ország lakosságának 30%-a nélkülözni kényszerül.

Irimescu szerint meg kell változtatni a vásárlási és fogyasztási szokásokat. És hogy lehet ezt egyszerűen elérni? Hogy megdrágítják a kaját. „Ahogy a benzinfogyasztás csökkentésére is az üzemanyag drágítása a megoldás, úgy gondolom, az élelmiszerpiacon is ide fogunk jutni. Ha az ember korrekt árat fizet egy kiló húsért, biztos, hogy jobban odafigyel a hasznosításra is”, jegyezte meg Irimescu.

Természetesen egyetértünk a miniszter úrral, ami a pazarlás káros voltát illeti. Viszont bele se merünk gondolni, mit fed a „korrekt ár” kifejezés.

Hirdetés

 

Fotó: huffingtonpost.com

Hirdetés