Hétnapos művészeti dömping az Ecsetgyárban

Kolozsvár egyik legfontosabb kulturális intézménye fennállásának hetedik évfordulóját ünnepli, nem is akárhogyan.
Hirdetés

Hetedik éve működik az Ecsetgyár: a művészeti központ 2016 októberében ünnepli az évfordulót, mégpedig Kolozsvár legnagyobb, 7 napon át tartó képzőművészeti eseménysorozatával.

A 7 év, 7 tér, 7 nap programsorozat szeptember 30-án, pénteken indul a Galériák Éjszakájával, amelyet az Ecsetgyári Galériák és Művészek Szövetségének (EGMSZ) köszönhetően idén először Kolozsváron is megrendezésnek, a bukaresti Ephemair Egyesülettel együttműködésben – tudósít az EGMSZ közleménye.

Hét kiállítótér lesz kinyitva éjfél utánig, a kiállítások a szervezők által biztosított ingyenes tárlatvezetések keretében tekinthetők meg.

Nézzük tehát, milyen ínyencségekben lehet részük a művészetkedvelőknek.
 

Művészet meghosszabbított programmal a Galériák Éjszakáján

Az ecsetgyári IRINA M Műhely, BARIL, BÁZIS, INTACT TÉR, NANO, non+ULTRA és SABOT pénteken, szeptember 30-án 19:00 és 01:00 óra között lesznek nyitva az érdeklődők számára.

A Galériák Éjszakája keretén belül az IRINA M Műhely bepillantást enged új kiállításába, amelyet Voica Pușcașiu kurátor rendezett Hard Candy címen Ioana Iacob és Irina Măgurean munkáiból. A kiállítás megnyitóját október 6-án, 19:00 órakor tartják, és megtekinthető október 30-ig.

A művésznők munkái két különböző médiumon keresztül – festészet és fotó – járják körbe a női szexualitást őszinte és eredeti megközelítésben, elkerülve a szándékoltan sértő és sokkoló közhelyeket, amelyeket kortárs társadalmunk minduntalan megismétel – írja a közlemény.

A BARIL Arantxa Etcheverria második egyéni kiállítását nyitja meg Architectures címmel. Az installáció szeptember 30 és november 11 között tekinthető meg.

A művésznő által rajzolt vagy festett hálózatok a tér definíciói, jól átgondolt keretek közé szorított formák, tudatosan tiszta vonalak, amelyek egyszerű szimmetriái sokkal komplexebb intenciókat sugallnak.

Berszán Zsolt New Works című kiállításának finisszázsa a BÁZISban egybeesik a Galériák Éjszakájával, így nyílik még egy utolsó alkalom megtekinteni a művész legújabb munkáit.

Október 6. és november 30. között a Bázis Samuel Salcedo spanyol művész egyéni kiállítását rendezi meg Half-Naked címmel. Munkáiban Salcedo az emberi fajról elmélkedik kritikus és önkritikus távolságtartással, ironikusan közelítve az élet leggroteszkebb, nevetségesebb és naív aspektusaihoz, ugyanakkor minden értékítélettől mentesen.

Hirdetés

A NANO Galériában Csíki Szifianna művésznő és Gabriel Marian kurátor nyitják meg a Galériák Éjszakája alkalmából a Construction Time Again című kiállítást, amely október 20-ig látogatható.

A fémtárgytöredékekből, régi órák és elektronikai cikkek alkatrészeiből összeállított kisméretű installációk révén projektjük – a megfogalmazás szerint – „a mesterséges tereket vizsgálja, a struktúrák létrehozásának mély emberi igényét, amelyek az élet ideális feltételeit testesítik meg leegyszerűsített, rendszerezett és funkcionális formákban, amelyek természeti környezetben megvalósíthatatlanok”.
 

A FLUXUS története az Intact Térben

Az INTACT TÉR az Intact Kulturális Alapítvány gyűjteményéből rendezett kiállítással várja látogatóit a Galériák Éjszakáján, Alin Bozbiciu, Radu Băieș, Cornel Brudașcu, Mircea But, Lucian Popăilă, Oana Năstăsache művészek munkáival, október 6-án pedig, csütörtökön este 19:00 órakor az I can see no art anymore! című kiállítás megnyitójára, amelynek keretében a FLUXUS, a 60-as évek legradikálisabb és legkísérletibb művészeti csoportjának a történetét dokumentáló munkák lesznek láthatók.
 

A Velencei Biennáléról Kolozsvárra

A SABOT Galéria a Belong anywhere. Meat floating job position című kiállítás keretében Pepo Salazar baszk képzőművész multimédiás installációját mutatja be, aki Spanyolországot képviselte a 2015-ös Velencei Biennálén. Pepo Salazar kritikus nézőpontból tematizálja a társadalmi jelenségeket, a tömegmédiát és a fogyasztói kultúrát. A művész is jelen lesz a szeptember 30-i megnyitón, a kiállítás november 11-ig tekinthető meg.
 

non+ULTRA, új képzőművészeti tér az Ecsetgyárban

A Galériák Éjszakájával egyidőben nyílik egy új kiállítótér is az Ecsetgyárban. A non+ULTRA helyet nyújt mind kurátori kísérletek, mind 89 után született fiatal képzőművészek számára. A kiállítótér 2 projekttel indul: szeptember 30-án, pénteken 19:00 órától nyílik a Club Papucho – kurátori maszatolás Maciej Parzydło, Aleksandra Sadulska és Stefano Calligaro szervezésében, míg október 6-án, csütörtökön 19:00 órától a 89plusplus #1 című kiállítás nyílik meg, amely Marius Fodor, Natalia Lazurca és Matei Păcurar nagyon fiatal művészek munkáit mutatja be.

Két további kiállítótér, az Atelier Patru (Eroilor 34/4) és a IAGA Contemporary Art (Cloșca 9-11) is részt vesz az EGMSZ által szervezett Galériák Éjszakáján, és meghosszabbítják nyitvatartásukat szeptember 30-án este, ugyanakkor a CLUJOTRONIC művészeti és elektronikus zenei fesztivál (Ștefan cel Mare tér 18) is bekapcsolódik a rendezvénybe.

A 7 év, 7 tér, 7 nap ünnepi program pénteken, október 7-én zárul a szentendrei ART CAPITAL 2016 fesztivál bemutatójával, amelynek keretében 15 kolozsvári képzőművész munkája is megtekinthető nemzetközi hírű kortárs képzőművészek alkotásai mellett.

A 7 év, 7 tér, 7 nap programsorozat része a Képzőművészet a közösségért az Ecsetgyárban projektnek.

A részvétel minden rendezvényen ingyenes.

Hirdetés