Megkezdték a levélszavazatok nyilatkozatainak feldolgozását

Már több tízezer levélszavazat befutott.
Hirdetés

Megkezdte az október 2-ai népszavazásra postán beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését hétfőn a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a referendumon, ha szeptember 17-éig felvetették magukat a központi névjegyzékbe.

Az NVI adatai szerint 274 ezren regisztráltak, eddig csaknem 40 ezer levélszavazat érkezett vissza postán az NVI-hez, a külképviseleteken pedig további mintegy 23 ezret adtak le.

A választási iroda hétfőtől bonthatja fel a visszaérkezett szavazási iratokat, és kezdhette meg az azokban található azonosító nyilatkozatok ellenőrzését.

Az NVI az ellenőrzés során azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, és csak egy kis, szavazatot rejtő boríték van-e a csomagban. Azt is vizsgálják, a kis boríték le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Ellenőrzik azt is, a választópolgár aláírta-e a nyilatkozatot, és nem adott-e már le érvényes szavazási iratot.

Az érvényes szavazási iratok mellett talált borítékokat vasárnap este 7 óráig biztonságos helyen gyűjtik, és csak akkor bontják fel és számlálják meg. Várhatóan így már vasárnap hozzá tudják adni az addig beérkezett levélszavazatok eredményét az előzetes adatokhoz.

Pálffy Ilona elmondta: az azonosító nyilatkozatok ellenőrzését 32 munkatárs végzi 16 számítógépen, de ha szükséges, akkor két műszakban fogják végezni az ellenőrzést.

Hirdetés

A levélszavazatoknak postán október 1-jén éjfélig kell megérkezniük az NVI-be, de le lehet adni azokat a külképviseleteken és a szavazás napján az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is.

Az NVI arra törekszik, hogy vasárnap este 7 óráig, amikor bezárnak a magyarországi szavazókörök és kibontják a borítékokat, minden, addig Magyarországra érkezett szavazási irat azonosítását elvégezzék.

Az iroda elnöke közölte, az utolsó napokban leadott levélszavazatokat és a szavazás napján a külképviseleteken leadott szavazatokat a voksolás utáni szerdáig hozzák Magyarországra.

Az előzetes végeredményt ezek megszámlálása után, várhatóan csütörtökön állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Hirdetés