Ki a felelős a kanyarójárvány rohamos elterjedéséért?

Vakcinatörvényt készít elő az egészségügyi minisztérium, miközben egyesek szerint az oltásellenesekre hárítja a saját felelősségét a kanyarójárvány ügyében.
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint bizonyosságot nyert, hogy a kanyaró szövődményeibe halt bele a csecsemő, akiről szerdai közleményükben még csak feltételezték, hogy kanyarós volt. Ezzel háromra emelkedett a halálos esetek száma (és nem négyre, ahogy korábban a szaktárcára hivatkozva a sajtó megírta).

Az egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az év első nyolc hónapjában 675 kanyarós beteget regisztráltak, közülük két gyermek életét vesztette, egy harmadik halálesetet pedig még vizsgáltak. Ez utóbbi esetről bizonyosodott be csütörtökön, hogy szintén kanyaró okozta a halált.  A szaktárca egyértelműen az oltásellenes kampányokat tette felelőssé a kanyarójárvány miatt, és – ahogy az várható volt – ezzel óriási közfelháborodást okozott. A minisztérium nemcsak azoknak a hangos tiltakozását váltotta ki, akik ellenzik a védőoltásokat, hanem azokét is, akik gyermekeik beoltatása kapcsán első kézből tapasztalhatták, hogy az elmúlt két évben számos gond volt az vakcinák országos szétosztásával. Volt, hogy hónapokig nem kapott egy-egy családorvos készítményt – állítják.

Valentin Popescu miniszter ezekre a vádakra reagált csütörtökön, miszerint semmilyen gond nincs a ROR típusú oltások terjesztésével, jelenleg minden 1 és 7 év között gyermek beoltására jut elegendő – összesen 380 ezer –  oltóanyag, bár azt elismerte, hogy voltak kisebb kimaradások.

Kevés a háziorvos vidéken, ezért a következő időszakban más egészségügyi szakemberek bevonásával keresik a megoldást, hogy eljussanak minden faluba, és megfelelőképpen tájékoztassák a lakosságot a védőoltások fontosságáról – nyilatkozta Popescu. Hozzátette: hamarosan közvita tárgyává teszik a védőoltásokkal kapcsolatosan előkészített törvényt, melyben kötelezővé teszik a családorvosok számára, hogy állandó jelleggel rendelkezzenek a gyermekfertőzések elleni vakcinákkal.

Hirdetés