Újabb migránsokat fogtak el a román határrendészek

Csónakkal keltek át a Dunán Bulgáriából.
Hirdetés

Iraki és szíriai határsértőket – négy felnőttet és négy gyereket – fogott el a határrendészet a Dolj megyei Bistreț település térségében, miután csónakkal átkeltek a Dunán.

A határrendészet szerdai közleménye szerint a migránsok Ausztriába próbáltak eljutni, és fejenként 2000 és 3500 dollár közötti összeget – összesen húszezer dollárt – fizettek ezért az embercsempészeknek. A csoport feltehetően Törökországból érkezett Bulgáriába, ahol egy szófiai szállodában szállásolták el őket, majd egy bolgár állampolgár autóval a Duna-partra szállította, és két kisméretű csónakba ültette őket, amelyekkel sikerült átkelniük a Dunán, de a román hatóságok rövidesen őrizetbe vették őket.

A határrendészet tiltott határátlépés gyanújával indított vizsgálatot ellenük, majd – a két ország közti egyezmény értelmében – a további eljárás lefolytatására átadja őket a bolgár hatóságoknak.

Kevesebb mint két hete hat illegális bevándorló – köztük több gyermek – a Dunába fulladt a folyam bulgáriai szakaszán. A Törökországból érkezett iraki csoport szintén csónakon próbált átkelni a Dunán, hogy elkerülje a szerb-magyar határon emelt kerítést, illetve a szerb-román határt, ahol nyár óta csendőri alakulatokkal erősítették meg a határvédelmet.

A túlzsúfolt csónak elsüllyedt, és csak négy migránsnak sikerült visszaúsznia a bolgár partra, ahonnan a csónakot rendelkezésükre bocsátó embercsempészek közben elmenekültek. A többiek feltehetően vízbe fulladtak, és azóta sem találták meg valamennyiük holttestét.

Hirdetés